Prezident a jeho kancléř

Prezident a jeho kancléř Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia.cz

Kancléř Mynář lhal, požádal o prověrku pozdě. Je to i selhání Zemana, kterého nic nezajímá

Nad hradním kancléřem Vratislavem Mynářem se stahují černé mraky. Vyrábí jednu kauzu za druhou. Jak má ale Miloš Zeman ve zvyku, bude zřejmě trvat ještě nějakou dobu (aby to nevypadalo, že reaguje na „žumpu“, tedy média), než ho odvolá. Jenže problémy kolem spolupracovníků stahují ke dnu i popularitu a prestiž samotného prezidenta.

Jak v pátek napsala MF Dnes, kancléř Mynář dodal zbytek materiálů, které po něm kvůli jeho prověrce na stupeň přísně tajné požadoval Národní bezpečnostní úřad, až koncem loňského roku. To by mohlo nasvědčovat tomu, že Mynář jak veřejnosti, tak prezidentovi lhal a ve skutečnosti Pražský hrad pouze oddaloval to, co se tuší dávno – že kancléř prověrku nemusí dostat a bude se muset z funkce poroučet. Protože přesně tak to Zeman oznámil už před časem – pokud Mynář prověrku nezíská, tak ho z funkce odvolá.  

Jak zjistila MF Dnes, ale vlastní prověřování Mynáře začalo až loni na přelomu listopadu a prosince, tedy skoro rok poté, co Mynář o prověrku požádal. Zeman podle deníku o zdržení nevěděl. Jenže prezident se ani nikdy v minulosti, například když se to týkalo jeho pravé ruky exkomunisty Miroslava Šloufa, nezajímal o to, co jeho podřízení dělají a zda mu říkají pravdu. Zeman prostě žádné úřady nevede jako úřady, nechává to na jiných a pouze kolem sebe vytváří vlivové partičky, jež pro něj zařizují některé věci. Stejné je to i v případě Mynáře.

Mynář například podle MfD chybějící požadované informace a dokumenty bezpečnostnímu úřadu poskytl až po jeho upozornění, že pokud materiály nutné pro doplnění žádosti o prověrku nedodá, bude řízení zastaveno.

Fatálním selháním Zemanova úřadu bylo už to, že o prověrku požádal až tři čtvrtě roku po nástupu na místo kancléře. Hrad dříve totiž uvedl, že Mynář prověrku pro výkon funkce nepotřebuje. Jenže v tom případě se nesmí seznamovat s utajovanými skutečnostmi, které mohou znát jeho podřízení s příslušným prověřením od NBÚ.

Zeman listu Mf Dnes pak řekl, že o téměř ročním zpoždění prověrky neví: „Nevěděl jsem o tom, že by prověrka teprve začala, protože jsem byl informován, že prověrka průběžně probíhá a že pan kancléř průběžně dodává informace,“ citují noviny prezidenta.

Podle mnoha expertů by měl Mynářovi získání prověrky zkomplikovat i nedávný nákup vily v pražských Strašnicích. Objekt koupil před Vánoci od právníka lobbisty Romana Janouška za 5,5 miliónu korun, což je podle realitních makléřů cena dvakrát nižší, než je v místě u podobné nemovitosti obvyklé.

Problémy kolem kancléře Mynáře jsou však i problémy prezidenta Zemana. Stejně jako to, že jeho proruské a proputinovské postoje ovlivňuje jeho poradce Nejedlý, který současně v Česku zastupuje ruskou firmu Lukoil.