Praha 6

Praha 6 Zdroj: Profimedia

TEREZA STONIŠOVÁ: Praha 6 mění tvář. Bohužel k horšímu

Praha 6 mění tvář. Tak se jmenuje projekt, kterým městská část představuje své plány, architektonické návrhy atd. V roce 2008 se na toto téma uskutečnila na „Kulaťáku“ na toto téma výstava. Je smutný paradox, že nyní s jistotou lze říct, že šestá městská část tvář spíše ztrácí. Svědčí o tom dva nedávné případy nezákonně zbouraných vil v chráněné čtvrti Ořechovka.

Se stavebním povolením si ani v prvním, ani ve druhém případě hlavu nelámali. Prostě to zbourali, řekli bychom, ovlivněni hantýrkou populistického babišovského hnutí. V případě s ilegálním zbouráním vily v chráněné oblasti, figuruje věhlasná módní návrhářka Blanka Matragi, která ovládá firmu Matragi Design. Tato firma si najala na stavební práce další firmu, která měla provádět na vile příslušné práce.

Kauzu monitoruje již od samého počátku protestní hnutí s názvem Praha 6 ztrácí tvář. Název je pochopitelně reakcí na projekt, který vyhlásila radnice šesté městské části. Na svých webových stránkách se již šest let snaží toto uskupení upozornit na mnohé problémy, které se v relativní tichosti na „šestce“ odehrávají.

Zpátky ale k firmě Matragi Design. Vila, o níž je řeč, stála v ulici Pod Vyhlídkou. Jedná se o klidnou a příjemnou lokalitu, místním můžeme jen závidět. Lokalita je také chráněná, protože vily, které v ní stojí, patří do nejstarší pražské zástavby, bavíme-li se o vilových čtvrtích. Vily na svých místech stojí již od první republiky, většina z nich byla postavená mezi lety 1919-1929. Firma Matragi Design se hájí tím, že stavební firma najatá na rekonstrukci vily nejednala správně – prý objekt pořádně nezajistila. Měla ohlídat, aby nespadl strom na obvodou zeď, kterou tak významně poničil, a údajně i v důsledku tohoto musela pak firma vilu zbourat. O případu psal podrobně server Lidovky.cz. Podle něj a i podle ČTK se však památkáři shodli na tom, že už ve chvíli, kdy se strom na obvodovou zeď zřítil, byla vila ve velmi špatném stavu, byla napůl rozebraná a připravená k demolici.

Matragi Design ale jakoukoli vinu za zbourání vily odmítá, stejně tak jako stopadesátitisícovou pokutu (není to nějak málo...?), kterou jí udělili pražští památkáři. S firmou, která demolici prováděla, totiž Matragi Design podle Lidovek.cz rozvázal smlouvu. To však stále neřeší původní problém: byla to firma Matragi Design, která dala pokyn ke zbourání vily, nebo to udělala ona stavební firma svévolně? Vzhledem k tomu, že existují architektonické návrhy na novou podobu vily, kterou už viděli i úředníci z MČ Praha 6, je nasnadě, že tento pokyn vzešel od firmy Matragi Design. Ta měla stavební povolení na úpravy vily, které ale neměly nijak zásadně změnit celkový ráz. Vzhledem k tomu, že původní vila již nestojí, dá se předpokládat, že tento požadavek nebyl dodržen. Případ tedy letos v únoru začalo řešit Ministerstvo kultury ČR. A výsledek? Hádejte. K žádnému pochybení nedošlo, Matragi pokutu platit nemusí. Takže ani oněch víceméně symbolických 150 tisíc jako směšné bolestné za zbouranou vilu nebude firma platit. Tuto sumu si přitom pražští památkáři velmi pochvalovali – velmi předčasně.

Ve šlépějích firmy Matragi Design nyní kráčí jiná firma, která pohřbila další vilu, taktéž na chráněné Ořechovce. V tomto případě se uskutečnil stejný scénář, s tím rozdílem, že za firmou zřejmě nestojí žádné slavné jméno. Městská část o ničem nevěděla, ovšem před očima najednou místním v ulici Západní zmizela jedna z vilek. Těžkou hlavu se stavebním povolením si nedělala na šestce ani neúspěšná kandidátka za hnutí ANO Patricie Pražáková, která si bez povolení přestavěla rodinný domek na Břevnově, další žádané lokalitě na Praze 6. Ta ovšem zvolila jiný postup – na rozdíl od Matragi se rozhodla nezatěžovat státní byrokracii a pro MF Dnes prohlásila, že pokud jí památkáři udělí pokutu, zaplatí ji. Je tedy opravdu pro ty, kdo chtějí zasahovat do svých nemovitostí, jednodušší rovnou stavět, bourat a přestavovat dle svého uvážení, a až pak čekat, jestli se něco stane? Všechny tři případy mají toto společné, byť Matragi Design měla aspoň povolení na úpravy vily. Případy mají společné ještě jednu věc – někdo na ně upozornil, ať už občané či sdružení, a dostaly se díky tomu na veřejnost. Kdo ale zabrání tomu, aby se tak dělo i nadále? Praha 6 je dlouhodobě žádanou lokalitou – nedaleko ulice Pod Vyhlídkou má rozsáhlou rezidenci Petr Kellner, nedaleko hotelu Praha, který již také nestojí na svém místě. I on kvůli své rezidenci boural, památkáři mu ale tenkrát projekt schválili.

Je skličující pozorovat (a pro někoho, kdo na šestce strávil téměř celý dosavadní život), jak Praha 6 mění, či spíše opravdu ztrácí svou prvorepublikovou, původní tvář.