Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: František Vlček / Mafra /Profimedia

Zeman měl jako premiér ve vládě pochybné lidi, teď chce odborníky

Prezident Miloš Zeman neustále vzkazuje, že do nové vlády chce jen odborníky. Když byl ale sám od léta 1998 do července 2002 premiérem, půlku vlády tvořili nekompetentní či dokonce pochybní lidé. Podívejme se, jaké „odborníky“ si Zeman tehdy vzal do kabinetu.

Jedním z vůbec největších Zemanových „odborníků“ byl ministr vnitra Stanislav Gross (ve funkci od dubna 2000, pak pokračoval i ve Špidlově vládě do srpna 2004). Naučil se v kabinetu klientelismu a tomu, jak na politice pochybně vydělat. Po maturitě na SPŠ dopravní v Praze, v roce 1988 několik měsíců pracoval jako elektromechanik – kandidát strojvedoucího v Lokomotivním depu Vršovice. V letech 1988-90 vykonal základní vojenskou službu. Pak už byl hned v politice a to až do svého neslavného odchodu v září 2005, když se předtím provalila aféra kolem jeho financí. Odbornost skutečně vysoká a Miloš Zeman si nemohl vybrat lépe.

Dalším výtečným odborníkem byl Ivo Svoboda, který působil od července 1998 jeden rok jako ministr financí. Zeman mu svěřil jeden z vůbec nejdůležitějších rezortů. Z funkce byl odvolán kvůli podezření z trestné činnosti v době, kdy působil ve firmě Liberta (v ní se stal místopředsedou představenstva v roce 1997). V roce 2005 ho Pražský vrchní soud skutečně odsoudil k pěti letům vězení za vytunelování Liberty. Odseděl si pak tři roky, než byl v roce 2008 podmínečně propuštěn. Zeman sehnal skvělého ministra financí i v tomto případě.

Pak je zde Jan Kavan, místopředseda Zemanovy vlády a ministr zahraničních věcí. Kromě toho, že čelil narčení ze spolupráce s Stb, proslul například skandálem, že jako ministr podepsal prohlášení, že skartoval 400 tajných spisů. Pak se asi dvě třetiny našly, zbytek zmizel. Nebo nezmizel? Kavan proslul i aférkou, když naboural opilý v Praze do několika aut a pak policistům tvrdil, že je z něj cítit alkohol, protože se masíroval francovkou. Jan Kavan také nikdy uspokojivě nevysvětlil původ statisíců korun, které se našly v jeho ministerském trezoru. A konečně za ministra Kavana byl generálním sekretářem úřadu jistý Karel Srba. Ten byl pravomocně odsouzen k 12 letům vězení za plánování vraždy novinářky Sabiny Slonkové, která psala o vysoce podezřelých praktikách právě na Kavanově úřadu. Ostatně někteří diplomaté dodnes vzpomínají, jak cinknuté byly za Kavana a Srby zakázky na nákup či rekonstrukci budov v mnoha zemích světa.

Pokračovat můžeme třeba „odborníkem“ Miroslavem Grégrem, Zemanovým ministrem průmyslu a obchodu. Právě na jeho návrh vláda prodala firmě Investenergy zbylý státní podíl v Mostecké uhelné za 650 milionů korun. Jak ukázalo loňské vyšetřování a soud ve Švýcarsku, podvody kolem Mostecké, které vyústily v miliardové krádeže, začaly skutečně již za vlády Miloše Zemana.

Ministrem obrany v kabinetu Miloše Zemana byl i Vladimír Vetchý. Zeman ho nakonec odvolal za špatné hospodaření v rezortu, které se objevilo po několika skandálech s předraženými zakázkami.

V případě vlády Miloše Zemana z let 1998 až 2002 bychom mohli najít i mnoho dalších „odborných“ rozhodnutí a kroků. Prezident si podle všeho už na ně buď nevzpomíná, nebo prostě neříká pravdu.