Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Václav Teichmann

PETR KOLÁŘ: Jak Kalousek ostrouhal

Petr Kolář ve svém politickém diáři shrnuje to nejzajímavější, co se událo minulý týden. 

Nejvyšší kontrolní úřad má po roce předsedu. Z vůle ODS a ČSSD je jím socialista Miloslav Kala, viceprezidentkou má být Zdeňka Horníková z ODS. Miroslav Kalousek hřímá cosi o ošklivé opoziční smlouvě. Takže po pořádku. Obsazení NKÚ mělo být původně v režii koalice. S tím, že post šéfa připadne ODS. Kalousek ale na partnery zkusil udělat podraz. Se socialisty v čele s Bohuslavem Sobotkou (spíš s jeho šedou eminencí Radkem Pokorným) se dohodl na jménu Dany Trezziové. Sobotkovy někdejší náměstkyně na ministerstvu financí, která v Kalouskově éře tamtéž působila coby poradkyně. Zároveň šéf státní kasy odmítal kandidáty ODS včetně Miroslava Vaňka. Aby ODS neostrouhala, dohodla se raději s ČSSD sama a nabídla jim místo šéfa pro Kalu. Když Kalouskovi došlo, že se ocitl mimo hru, pokusil se dohodu rozbít navržením Vaňka a poté vykládat o opoziční smlouvě. Co jiného mu zbylo, že?

 

Kalousek pobavil. Třeba odpovědí Právu na konstatování, že se ještě v barvách KDU–ČSL na rozdělení politického vlivu v kolegiu NKÚ osobně podílel. „Netvrdím, že jsem se v minulosti na podobných nehodách nepodílel. Nepokládám to za šťastné, a proto jedna ze zásad TOP 09 je zvolit úplně jinou filozofii.“ Hm. Zřejmě poučení z krizového vývoje.

 

Do ráže se dostal i šéf ODS Petr Nečas, jemuž výrok socialisty Jana Mládka o živnostnících-parazitech vnukl myšlenku vykládat, jaký má jeho strana vlastně program. Nečas debatu zahájil pozoruhodným přiznáním, že nemají jediného ekonomického experta. „My jsme měli někdy nějakého? Řekněte jedno jméno,“ dožadoval se premiér v MF Dnes s tím, že Vlastimil Tlustý to nebyl. Dobrá, pak ještě Martin Doktor (z ODS odešel), po něm odkloněný Martin Kocourek, jeden čas se tak mluvilo o Pavlu Drobilovi, teď o Martinu Kubovi. Takže vážně nemají. Pro ODS smutná vizitka.

 

Na vlně „parazitismu“ se svezl i druhý muž ODS Kuba. Na Facebooku si dlouholetá loutka knížete z Hluboké Pavla Dlouhého zaplatila propagaci vlastní fotografie se sprejem nazvaným Živnostop. Nad příspěvkem se tak skví mnohoznačné spojení „Martin Kuba, Sponsored“. Víc jsem nečetl. Zas tak „Hluboce“ se v tom nevyznám, navíc byl příspěvek příliš Dlouhý.