Amnestie

Amnestie Zdroj: Profimedia.cz

Antiklausovské šílenství: co takhle všechny vězně popravit?

Toto je úvodník, se kterým – jak se zdá – nebude vůbec nikdo souhlasit. A co hůř: pravděpodobně ho nebude ani nikdo číst. Podle všech dostupných údajů totiž s Klausovou amnestií nesouhlasí až 95 procent Čechů.

 

Chci říct, že Klausova amnestie je pozitivní skutek a celonárodní pozdvižení, které vyvolala, nepochopitelné.

 

Patří ke společenskému bontónu zastávat názor, že amnestie je zločin a Klaus gauner. Smutné, že žijeme v době, kdy se názory nedají podložit argumenty, protože než se k nim dostanete, jste za hňupa, blba nebo pitomu a nikdo už vás neposlouchá.

 

Podle všeobecně převládajícího mínění křižují zemi zdivočelé bandy vrahů a recidivistů. Děti by radši neměly vycházet z domu, a co není pod zámkem, s tím se rozlučte. Všichni tuneláři, kteří rozkradli zemi, jsou teď na koni, a kdo si nenakradl, okradl rodinu. Poctiví občané jsou za hlupáky.

 

Tak začněme po pořádku. Amnestie je projev velkorysosti a odpuštění. Máte s tím problém? Pokud ne, asi se shodneme, že amnestovat nelze vzorné a bezúhonné občany. Jinými slovy, je komické se pohoršovat nad tím, že amnestie se dotkla trestně stíhaných osob.

 

Klausův pardon se týká těch nejlehčích trestných činů, jejichž sazba je do jednoho roku. Opravdu si někdo myslí, že ve vězení sedí vrazi a recidivisté odsouzení na jeden rok?

 

Opravdu nám vadí, že se jako výjimečné gesto odpustí někomu podmíněný trest za neúmyslný trestný čin? Veřejně prospěšné práce?

 

Velkou roli hraje rovněž pokrytectví skryté pod praporem korektnosti. Míra averze je nepochybně způsobena antiromskou náladou společnosti, neboť propuštěni byli i Romové. Jen to nelze vyslovit nahlas, proto s tím není ani možné polemizovat.

 

Klaus evidentně udělal chybu v tom, že amnestoval i obviněné, jejichž proces se táhne déle než osm let, a právem je za to kritizován. Korupční kauzy jsou pro společnost citlivé a odpuštění v tomto případě není na místě. I na tom však lze najít pozitivní aspekt: jak jinak říct soudům a policii, že proces trvající deset let není normální?

 

Kritici říkají, že vlekoucí se soud je často způsoben obstrukcemi obviněných. Prosím vás, přece nemůžete po lidské bytosti chtít, aby se vehementně domáhala uvěznění. Je asi přirozené, že obviněný klade odpor a brání se. Ovšem od toho jsou policie a soudy, aby obstrukcím zabránily. Na lidi, kteří se soudu vědomě vyhýbají, utíkají nebo se skrývají, se navíc amnestie nevztahuje.

 

Když to shrneme, přijde vám adekvátní reakcí na tuto amnestii požadavek na odstoupení vlády nebo obvinění z velezrady?

 

Nenávist vůči Klausovi dosáhla takové míry, že kdyby prohlásil: „Voda teče,“ milión Čechů podepíše internetovou petici na adrese vodastoji.cz.

 

Je nepochybné, že na konfrontační atmosféře společnosti má sám Klaus velký podíl. Rozumným lidem by to však nemělo zabránit v tom, aby uznali, že amnestie je velkorysá, mírná a pozitivní. I kdyby ji vyhlásil Satan.

 

Pravdu může mít i nesympatický člověk. A spousta lidí by se měla naučit to přijmout jako fakt.

 

Poznámka autora: Tento text vzniknul v pondělí 7.ledna jako úvodník do Reflexu číslo 2/2013, tedy před úterním Klausovým vystoupením v České televizi. Článek je reakcí na udělení amnestie, nikoliv na její následnou obhajobu.