Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Česká televize

Václav Klaus: „Nic nekončí, jedeme dál.“ A vy mi můžete…

Poprvé od jejího vyhlášení na Nový rok promluvil prezident Václav Klaus v České televizi o amnestii. Nikdo samozřejmě nečekal pokání, to Klaus čeká pouze od jiných. Zapomeňte ale i na sebemenší argumenty či vysvětlení, proč amnestie připomíná spíš pomstu.


V ČT jako by ale k národu promluvil Hugo Chávez. A to našemu prezidentovi ještě celkem fandím. Podle něj média, politici i lidé komentující překvapivý rozsah amnestie pouze manipulují lidmi a útočí na prezidenta.

 

Někteří politici samozřejmě ano, ostatně je to jejich práce. Klaus je taky politik, ústavně dokonce nejvyšší. A navíc jen dělají přesně to samé co dlouhá léta on.

 

Jinak bych ale položil zhruba následující otázku: komu může stát za dva měsíce končící prezident za útoky? Snad jen chlapcům s legračními pistolkami.

 

I když: nedivil bych se, kdyby teď po amnestii někdo – řekněme třeba domáhající se nekonečná léta aspoň symbolické kompenzace za některý z prezidentem prominutých tunelů - vzal opravdovou pistoli a…  Radši se zastřelil.

 

Kritiku amnestie i mediální zálibu v okamžité opětovné kriminalitě – někdy i násilné - mnoha amnestovaných Klaus označil za „kampaň proti hodnotám, které dlouhodobě zastávám, a výraz obavy mých politických soupeřů.“

 

A sakra! Co má konzervatismus – či poslední dobou přesněji klausismus – společného s omilostňováním vězňů, některých z nich pachatelů i trestné činnosti? Správní konzervativci odjakživa naopak co nejvíc lidí zavírají a drží je pod zámkem co nejdéle! Některé z nich i proto, že mají ohledně jistých věcí méně konzervativní nápady.

 

 

Dlouho jsem neviděl Klause tak nervózního a vykolejeného jako v projevu na ČT. Vlastně se ani nedivím: pohlédne-li na plody svého posledního díla, jež navždy zůstane ošklivou tečkou jeho pečlivě pěstovaného odkazu, musí se nenávidět. Případně nenávidět ty, kteří mu takhle poradili.

 

Tedy pokud prezident fakt netoužil, aby některé případy týkající se vážné hospodářské kriminality neskončily po česku – tedy beztrestně. Pak by ale do vězení patřil sám.

 

Kromě Klausových politických oponentů a obvyklých podezřelých občanů totiž amnestii moc neslavili například ani ministr spravedlnosti za ODS Pavel Blažek (některé kauzy nám podle něj zdvihnou obočí) nebo pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, jíž výrazně pročistí stůl.

 

Prezident měl v ČT jedinečnou šanci něco povysvětlit. Místo toho promluvil jako typický vládce-demagog. Závěrečná slova o tom, že si o to více váží těch, „kteří se nedali zmanipulovat a používají vlastní hlavu,“ pak působila naprosto komicky, skoro jak z repertoáru Víta Bárty.

 

Tedy nemyslel-li Klaus třeba svého tajemníka Ladislava Jakla. Ten ale vlastní hlavu nepoužívá, pokud vím. „Nic nekončí. Jedeme dál,“ řekl na závěr prezident. Jsou pouze dvě možnosti: buď mluvil v plurálu o sobě, nebo… Protože víte, kam se obvykle jezdí, jakmile o sobě začnete mluvit takhle?