Sedíte na kole správně?

Sedíte na kole správně? Zdroj: Profimedia.cz

Posed na kole je hotová věda. Ověřte si, jestli na tom svém sedíte správně

Správně nastavený posed na kole je velmi individuální záležitostí, pro jeho základní nastavení je velmi důležité dodržet některé obecné postupy.


Jak na posed na kole

Obvyklou metodou příležitostných cyklistů je „pokus/omyl“, i tento způsob může vést ke správnému nastavení, častokrát jsou ale výsledkem spíš bolesti zad, kolen nebo rukou, které potom vedou k nechuti provozovat cyklistiku. Přitom základní postupy vedoucí ke správnému nastavení jsou poměrně jednoduché. Při domácí úpravě posedu na kole je doporučený následující postup:

 

- pokud máme nášlapné pedály, seřídíme polohu „kufrů“ na tretrách

 

- zkontrolujeme správnou polohu sedla (výšku a sklon sedla a jeho předozadní polohu)

 

- upravíme řídítka a představec (rozhoduje výška a šířka řídítek, úhel a délka představce)

 

Poloha nohou na pedálech

Při nastavování správné polohy nohy na pedálu se budeme řídit pravidlem, které hovoří o tom, že nejširší část chodidla má být nad osou pedálu. Při základním nastavení „kufrů“ na tretrách musíme dbát na to, aby byly nastaveny tak, že po „nacvaknutí“ treter do pedálů špičky nesměřují dovnitř ani nevybočují ven.

 

Poloha sedla


1. krok: výška sedla

Špatně nastavená výška sedla nám při jízdě přinese spoustu problémů, nemluvě o bolestech přetěžovaných svalových skupin a úponů. Jízda na sedle, které máme nastavené příliš vysoko, způsobuje přetěžování čtyřhlavého svalu stehenního, naopak, pokud máme sedlo příliš nízko, přetěžujeme stehenní sval dvojhlavý. 

 

Nastavení výšky sedla provádíme v tretrách. Položíme patu na pedál nastavený do nejnižšího bodu. V této poloze musí být noha mírně pokrčená, je však třeba (s dopomocí asistenta) dávat pozor, abychom při měření měli vyrovnané kyčle a nenakláněli se na stranu nohy, se kterou provádíme měření. Během jízdy se nám potom při správně nastavené výšce sedla kyčle nehýbou, příliš vysoko umístěné sedlo při pohledu zezadu totiž způsobuje takzvané „přesýpací hodiny“ - kyčle se pohybují ze strany na stranu.

 

2. krok: předozadní poloha sedla

Do správné předozadní polohy sedlo nastavíme tak, že si na kolo sedneme v poloze, kdy klika (tyč spojující pedál se středem) směřuje vodorovně vpřed, a položíme nohu na "přední" pedál. Čéška kolene by měla být v rovině s osou pedálu (pro přesnější měření můžeme použít olovnici) a sedlo následně posuneme do pohodlné pozice.

 

3. krok: sklon sedla 

Zde je nastavení nejjednodušší, protože jako výchozí bereme vodorovnou polohu sedla. K ověření můžeme použít vodováhu.

 

Výše uvedená pravidla jsou platná pro naprostou většinu cyklistické populace všech výkonnostních skupin. Na základě vlastních pocitů z jízdy je však možné provádět individuální nastavení (upravit úhel „kufrů tak, aby špičky směřovaly mírně dovnitř nebo ven, upravit předozadní polohu sedla i jeho sklon).

 

Výška řidítek

Základním nastavením pro většinu hobby cyklistů je nastavení řidítek na stejnou výšku, jaká je výška sedla. Pokud cítíme, že nám tato poloha nevyhovuje, můžeme se řídit podle následující tabulky:

 

Výška postavy Poloha řidítek
 menší než 163 cm 0 – 2 cm níže než sedlo
 163 – 173 cm 3 – 6 cm níže než sedlo
 173 – 183 cm 4 – 8 cm níže než sedlo
 více než 183 cm 6 – 10 cm níže než sedlo

 

Šířka řidítek

Základním pravidlem pro volbu šířky řidítek je vzdálenost mezi ramenními klouby - řídítka by měla být stejně široká. Užší řidítka nám pomohou k aerodynamičtějšímu posedu, naopak s širšími řidítky se nám bude lépe dýchat a kolo bude ovladatelnější.

 

Délka představce

Nejjednodušší a spolehlivou metodou ke kontrole, zda máme na kole představec (krátké tyče spojující řidítka se zbytkem kola) správné délky, je optická kontrola během jízdy – podíváme-li se na konec představce, měla by být řidítka zakrývat náboj (středovou osu) předního kola.

 

Pokud budeme nastavovat posed v domácích podmínkách, je dobré si přizvat druhého kola ke kontrole. Stačí, když se bude dívat, jestli děláme všechno správně.

 

Speciální nastavení u horských kol

Trochu jiná doporučení však platí u horských (MTB) kol určených pro jízdu v terénu.

 

Zde totiž nemá přednost aerodynamika posedu, ale především správné rozložení hmotnosti jezdce, aby nedocházelo k podkluzování zadního či zvedání předního kola v prudších stoupáních. Ve sjezdech je pak před aerodynamikou preferována lepší ovladatelnost.

 

Nastavení od profesionálů

 

Cyklisté, kteří v sedle kola tráví více času nebo mají dokonce závodní ambice, by měli zauvažovat nad profesionálním nastavením posedu pomocí vědeckých metod.

 

Jednou z nich je metoda BG Fit Data System vyvinut společností Specialized. Jde o komplexní metodu nastavení posedu na kole za pomoci použití techniky, která zohledňuje specifické potřeby každého jedince a lze ji využívat i při zakázkové stavbě kol nebo při optimalizaci posedu jak závodníkům, tak i rekreačním cyklistům.

 

Další systém je Retül vyvinutý vědeckým týmem v Coloradu. V České republice jej provozuje centrum sportovních služeb Sport System a jedná se pravděpodobně o nejsofistikovanější současnou metodu nastavení pozice na kole. Systém získává přesná biometrická data pomocí 3D technologie, přičemž veškerá měření probíhají dynamicky během jízdy na vlastním kole upnutém do ergometru.