Zelda Fitzgeraldová s manželem Francisem

Zelda Fitzgeraldová s manželem Francisem Zdroj: Wikimedia

Zelda Fitzgeraldová
Zelda Fitzgeraldová s manželem Francisem
Zelda Fitzgeraldová
Zelda Fitzgeraldová s manželem Francisem
Zelda Fitzgeraldová s manželem Francisem
10
Fotogalerie

Pohádka se špatným koncem. Zelda Fitzgeraldová jako symbol slávy a zkázy 20. let minulého století

Slavný americký spisovatel Francis Scott Fitzgerald, autor neméně slavného románu Velký Gatsby, byl spolu se svojí ženou Zeldou symbolem bezstarostných 20. let. Na výsluní slávy se Fitzgeraldovi hřáli po celá dvacátá léta, elity k nim táhnul fakt, že byli mladí, vtipní, bohatí, inteligentní a Francis k tomu všemu talentovaný. Zelda pro něj byla nevyčerpatelnou studnicí inspirace. Manželství bylo nicméně pod povrchem velmi bouřlivé. Co stálo za Zeldinou nevyrovnanou osobností a jak to s legendárním párem dopadlo?

Zelda se narodila v roce 1900 do rodiny alabamského soudce nejvyššího soudu Anthonyho Sayera. Jako dívka byla známá pro svou nebojácnost, neposlušnost a neposednost. V dospívání utíkala z domu, aby mohla po nocích kouřit, pít alkohol a tancovat s cizími muži. Na konzervativním Jihu představovala opak toho, jak by se měla chovat dívka z dobré rodiny.

Zlom nastal v roce 1918, kdy se na večírku zamilovala do poručíka Scotta, které v té době pobýval na nedaleké vojenské základně. Ačkoliv byla Zelda odhodlaná s Francisem okamžitě odejít, rodiče byli proti a situace se vyjasnila až o rok později.

Válka v Evropě skončila a Scott Fitzgerald si mohl vydechnout. Válečné běsnění jej úspěšně minulo a během čekání na rozkaz k přesunu na frontu stihnul napsat svůj první román Na prahu ráje, který jemu i jeho okouzlující novomanželce zajistil místo mezi americkou smetánkou.

V roce 1921 se manželům narodilo první a jediné dítě, dcera Frances, která si však rodičů kvůli jejich společenskému vytížení nikdy příliš neužila. V dětství se s nimi neustále stěhovala, na starost ji měla po většinu času chůva. Fitzgeraldovi mezitím rostli na společenském žebříčku. Žádný dobrý večírek se svého času neobešel bez vždy pohotové a půvabné Zeldy.

Mračna se nad snovým párem začala stahovat na konci 20. let. Fitzgeraldovi se navzájem podváděli, Zelda se cítila ukřivděná. Toužila stát se stejně významnou jako byl její manžel. Ve snu stát se spisovatelkou či výtvarnicí ji však zabránila maniodepresivní psychóza, která se naplno začala projevovat na začátku 30. let.

V roce 1932 se jí v návalu mánie podařilo dokončit svůj jediný román Schovej si pro mě valčík, který ovšem kritika strhala. Krutější ránu jí ovšem zasadil sám Francis, když ji veřejně obvinil z plagiátorství, ačkoliv se sám netajil využívaním epizod se společného života ve svých knihách.

Scott Fitzgerald zemřel ve svých 44 letech na infarkt ve vzdáleném Hollywoodu, Zelda pak v roce 1948 během požáru, který propukl v nemocnici v Severní Karolíně, kde se léčila a pracovala na svém dalším románu. Jejich dcera Frances se později sama stala uznávanou novinářkou a spisovatelkou.