Vitaly Mansky v Karlových Varech získal v roce 2013 se snímkem Roura cenu za nejlepší dokumentární film nad 30 minut. Letos přijede s dokumentem Putinovi svědci

Vitaly Mansky v Karlových Varech získal v roce 2013 se snímkem Roura cenu za nejlepší dokumentární film nad 30 minut. Letos přijede s dokumentem Putinovi svědci Zdroj: Profimedia

Svědkové Putinovi, Mosul i Zemanova kandidatura. Soutěž dokumentů bude mít ve Varech výraznou českou stopu

Dokumentární soutěž třiapadesátého ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary představí tři snímky s českou stopou. Dokumenty přiblíží vyhlášení druhé prezidentské kandidatury Miloše Zemana, drsné boje v Mosulu okupovaném Islámským státem i neobvyklý pohled na kariéru ruského prezidenta.

Mimořádná zpráva Tomáše Bojara ukazuje pohledy dvou českých redakcí na moment, kdy český prezident Zeman oznamoval druhou kandidaturu do funkce. Jana Andert V Mosulu zcela bez příkras popisuje nelítostné boje v iráckém městě okupovaném Islámským státem.

Nejnovější dílo karlovarského vítěze Vitalije Manského Svědkové Putinovi, které koprodukovala společnost Hypermarket Film, nahlíží fascinujícím způsobem prezidentskou kariéru Vladimíra Putina. V dvanáctičlenné selekci se objeví i Mosty času, hloubavá dokumentární esej Kristīne Briedeové a slavného litevského režiséra Audriuse Stonyse, která je i součástí retrospektivní sekce Odrazy času: Pobaltský poetický dokument.

Seznam soutěžních dokumentárních filmů

The Best Thing You Can Do with Your Life / The Best Thing You Can Do with Your Life / To nejlepší, co můžeš udělat se svým životem

Režie: Zita Erffa

Německo, Mexiko, 2018, 93 min, Evropská premiéra

Proč režisérčin bratr vstoupil do konzervativního římskokatolického řádu, který jej důsledně odřízl od okolního světa? Natáčení svěže sebereflexivního dokumentu o narušeném sourozeneckém poutu se stává záminkou pro vytoužený osobní kontakt i terapeutickým nástrojem k léčení sebe samé.

Cielo / Cielo / Obloha

Režie: Alison McAlpine

Kanada, Chile, 2017, 78 min, Evropská premiéra

Chilská poušť Atacama se po každém horoucím dni ponoří do chladné noci a nad ní se otevře brána k neuchopitelné hloubce vesmíru. Nikde jinde nenese noční obloha tolik hvězd jako zde; nikde jinde nevyvolá upřený pohled vzhůru tolik slovy nepopsatelných pocitů. Sugestivní filmový zážitek, po kterém přichází neodolatelná chuť lehnout si do trávy a pozorovat hvězdy.

Dream Away / Dream Away / Daleko od snu

Režie: Marouan Omara, Johanna Domke

Německo, Egypt, 2018, 86 min, Světová premiéra

Není tomu tak dávno, co se do luxusních hotelů v Šarm aš-Šajchu sjížděli bohatí turisté z celého světa. Arabské jaro a zmatek porevoluční doby ale jižní cíp Sinajského poloostrova rychle obraly o auru vyhledávaného letoviska. Dokument sycený o prvky surreálné fikce se vydává do blyštivého města duchů navštívit jeho poslední obyvatele, zaměstnance resortu horečně snící mezi pustými apartmány.

L' esprit des lieux / In the Stillness of Sounds / Zvuk v tichu

Režie: Stéphane Manchematin, Serge Steyer

Francie, 2018, 90 min, Evropská premiéra

Marc Namblard, jehož profese v sobě snoubí činnosti biologa a zvukového inženýra, dobře ví, že příroda dosahuje nepřekonatelně uklidňujících účinků zejména ve své akustické dimenzi. Pojednání o klidu lesa pronikajícím do lidského nitra, dokument kultivující naši schopnost pozorovat, u nějž se přivření očí stává žádoucí součástí diváckého prožitku.

Laika tilti / Bridges of Time / Mosty času

Režie: Audrius Stonys, Kristīne Briede

Litva, Lotyšsko, Estonsko, 2018, 80 min, Světová premiéra

Hloubavá dokumentární esej Kristīne Briedeové a Audriuse Stonyse portrétuje pozapomenutou generaci filmových básníků „pobaltské nové vlny“. S lehkostí opouští mantinely běžného historiografického exkurzu, aby nabídla výsostně poetické pojednání o ontologii dokumentární tvorby jako takové.

A Little Wisdom / A Little Wisdom / Malá moudrost

Režie: Yuqi Kang

Kanada, Nepál, Čína, 2017, 92 min, Evropská premiéra

Izolovaný buddhistický klášter na jihu Nepálu neposkytuje přístřeší pouze mnichům, ale také sirotkům do šestnácti let. Stranou civilizace se chlapci učí pevné disciplíně a řádu, jako všechny děti ale i oni touží po dobrodružství. Observační dokument zachycující nejen rutinu ubíhajících dnů, ale zejména vrtochy chlapectví.

Mimořádná zpráva / Breaking News / Mimořádná zpráva

Režie: Tomáš Bojar

Česká republika, 2018, 75 min, Světová premiéra

Pečlivě zkomponovaná observace dvou zpravodajských redakcí, jež se v březnu roku 2017 dychtivě pídily po informaci o rozhodnutí českého prezidenta stran jeho opětovné kandidatury na svou funkci. Dva týmy novinářů, jedna mimořádná událost, dvě podoby jedné „objektivní“ zprávy.

Svideteli Putina / Putin's Witnesses / Svědkové Putinovi

Režie: Vitaly Mansky

Lotyšsko, Švýcarsko, Česká republika, 2018, 102 min, Světová premiéra

31. prosince 1999, do ruského prezidentského křesla usedá Vladimir Putin. Ve svém novém snímku vychází renomovaný dokumentarista Vitalij Manskij ze svědectví o událostech z průběhu let následujících po tomto osudném dni. Obohacuje je o svůj fascinující osobní pohled i dávnou unikátní zkušenost muže, kterého od nejvyšší politiky dělila pouze kamera.

The Swing / The Swing / Houpačka

Režie: Cyril Aris

Libanon, 2018, 74 min, Světová premiéra

Viviane a Antoine spolu žijí 65 let, a zatímco ona má sil stále dost, on je dlouhodobě upoután na lůžko. Smutnou zprávu o náhlém úmrtí milované dcery proto zchřadlému muži nikdo nedokáže, ba ani nechce říct. Vždyť by jej zarmoutila k smrti… Posmutnělá dokumentární poema, do níž prosvítají hřejivé paprsky úsměvů blízkých.

V Mosulu / Inside Mosul / V Mosulu

Režie: Jana Andert

Česká republika, 2018, 70 min, Světová premiéra

Šoková terapie reportáží z válečné fronty. Dokumentaristka Jana Andert strávila osm měsíců s elitní jednotkou irácké armády v prvních liniích bitvy o Mosul, od roku 2014 do června 2017 okupovaného bojovníky Islámského státu. Nebojácné svědectví o městu v ruinách, které jedna z největších katastrof dnešní doby obrala o duši.

Walden / Walden / Walden

Režie: Daniel Zimmermann

Švýcarsko, Rakousko, 2018, 100 min, Světová premiéra

Hustým lesním porostem zní tichý zpěv ptáků, náhle přehlušený burácením motorové pily. Tak začíná dokument složený z pouhých třinácti 360° švenků, jehož nesmlouvavý koncept klade vysoké nároky i na trpělivého pozorovatele. Jakmile však s pomalým rytmem záběrů sladíme dech, rozevře se před námi překvapivá odysea o paradoxním putování dřeva z rakouských lesů do tajemné vzdálené destinace.

L'Île au trésor / Treasure Island / Ostrov pokladů

Režie: Guillaume Brac

Francie, 2018, 97 min, Světová premiéra

V rekreačním středisku nedaleko Paříže se letní sezona rozběhla naplno, na zdejší zalidněné plovárně tak není o úsměvné situace nouze. Vhled do myšlení návštěvníků i zaměstnanců rozlehlého parku – původních obyvatel Francie i přestěhovalců, kteří odpočívají právě zde, neboť na exotičtější dovolenou nemají prostředky.