Reflex Speciál: Příbehy odvahy

Reflex Speciál: Příbehy odvahy Zdroj: Reflex

Příběhy odvahy: Od soboty je na pultech nový speciál Reflexu

V pořadí už sedmý speciál Reflexu z pravidelné historické edice je v prodeji od tohoto víkendu a má název Příběhy odvahy. Co nového přináší?

 

Stejně jako v minulých číslech se snažíme přinést osudy velkých osobností 20. století, jejichž životní příběhy jsou zdánlivě neslučitelné: na jedné straně první globální celebrita Jacqueline Kennedyová, vedle český zpěvák protestsongů Karel Kryl, úspěšný hokejista a trenér národního týmu Ivan Hlinka, bývalý sovětský vládce Michail Gorbačov a hned vedle něj odbojář a ministerský předseda protektorátní vlády Alois Eliáš nebo herečka Olga Scheinpflugová. Co tyto a další postavy speciálu Reflexu vlastně spojuje?

 

Reflex Speciál: Příbehy odvahyReflex Speciál: Příbehy odvahy|Reflex

 

Názvem Příběhy odvahy jsme se nechali volně inspirovat slavnou knihou Johna Kennedyho s názvem Profily odvahy, o níž je rovněž ve speciálu obsáhlý článek. Zatímco bývalého amerického prezidenta zajímala jen jedna poloha odvahy – ta politická –, my jsme chtěli naznačit, že existují různé projevy odvahy, jež spolu nemusí mít nic společného. Kromě obecně lidské odvahy, která se v krajní poloze jeví jako hrdinství, může odvážný člověk udělat leccos jako sportovec, umělec nebo prostě jen tím, že se v životě nevzdává.

 

 

Americký spisovatel Truman Capote například napsal o Jacqueline Kennedyové tato slova: „Víte, jakou to chce odvahu, žít svůj vlastní život, když je proti vám celý svět? Když z vás všichni chtějí mít svatou, zatímco vy jste jen člověk.“ Tento výrok by vůbec mohl být motem letošního jarního speciálu Reflexu, jenž podává další porci životních příběhů lidí, kteří se nebáli vzít osud do vlastních rukou, přestože ten k nim nemusel být zrovna přívětivý.

 

Pěkné čtení.