Schwarzenberg prý Bakalovi radí, aby se nenechal fotit s doutníkem

Schwarzenberg prý Bakalovi radí, aby se nenechal fotit s doutníkem Zdroj: Jan Šibík

Převeliká láska exprezidenta Havla a miliardáře Bakaly

Václav Havel dává v posledních týdnech rozhovory jako na běžícím pásu. Blíží se totiž premiéra jeho filmu Odcházení. To, že v každém interview se neopomene opřít do současné hlavy státu Václava Klause (i když současně tvrdí, že ho nechce hodnotit), je už běžný kolorit. Ti dva se prostě nesnášejí. Havel má naopak velmi rád miliardáře Zdeňka Bakalu. Ukázal to i v pátečním rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Havel například označil v rozhovoru pro HN za možného dobrého prezidenta Karla Schwarzenberga, svého někdejšího kancléře. Ten je předsedou T0P 09 a jedním z velkých sponzorů strany před posledními sněmovními volbami byl Bakala. Společně kdysi privatizovali Becherovku či pracovali ve společnosti Patria Finance.

 

Bakala také rekonstruuje za 200 milionů na pražských Hradčanech dům, ve kterém bude knihovna Václava Havla. Z domu se ale nechce vystěhovat ze svého bytu poslední nájemník Bohumil Vejtasa. Tak ho Havel označil v rozhovoru za „podivína“. Proč tak učinil, není jasné. Když někdo nejde na ruku významným lidem, je hned podivín? Je snad Havlova knihovna pro lidstvo něčím tak strašně důležitým, aby obyvatel bytu nemohl bránit svá práva? Určitě není.

 

 

Bakala a jeho manželka Michaela Maláčová jsou také koproducenti Havlova filmu Odcházení. Jedním z mediálních partnerů díla je časopis Respekt (ten vlastní také Zdeněk Bakala). A Dagmar Havlová je pak kromě jiného předsedkyní poroty Česká Miss 2011, kterou Maláčové koupil, kdo jiný, její muž.

 

Celkem bych se vsadil, že i recenze na Havlův film Odcházení bude například v Hospodářských novinách (ty vlastní pro změnu také pan Bakala), kde proběhl zatím poslední rozhovor s exprezidentem, velmi pozitivní. Uvidíme to už brzy.

 

 

Je vždy pozoruhodné, když se spojí nápady, myšlenky, ideje a peníze dvou lidí, v tomto případě Václava Havla a Zdeňka Bakaly, kteří údajně šíří jenom dobro a lásku. Právě proto bychom měli být k podobné lásce hodně ostražití.