Vajíčka

Vajíčka Zdroj: archiv

Dioxinový skandál: Otráví se celé Německo?

Přišlo to jako blesk z čirého nebe. Německý deník Die Welt přinesl zprávu o tzv. dioxinovém skandálu. Statisíce čtenářů se náhle dozvěděly, že potraviny obsahující zejména vejce jsou bez rizika smrtelné otravy nekonzumovatelné. Tak např. dvě dioxinem nakažená vejce mohou u malých dětí způsobit smrtelné onemocnění. Rodiny s dětmi a mateřské školy jsou bezradné. Nikdo neví, co má dělat. Nikdo neví, co se ještě dá jíst a co už ne ...

 

Ministerstvo zemědělství okamžitě nařídilo uzavření více než 1000 farem produkujících maso, drůbež a vejce. Hlavně ve spolkových zemích Severní Porýní-Vestfálsko a Šlesvicko-Holštýnsko byly nasazeny přísné kontroly. Během několika hodin byl v Severním Porýní-Vestfálsku vysloven okamžitý zákaz 14 podnikům dodávajícím do oběhu slepice, kuřata, krůty a vejce. Podle listu Die Welt musí v celém Německu na smetiště přes 120 000 vajec.

 

 

Co je to dioxin a jak se vlastně do německého řetězce potravin dostal v tak gigantickém množství? Jedná se o velice účinný jed bez chuti a zápachu. Jeho požití vede k rozkladu imunitního systému, poškození nervové soustavy, a dokonce může vést k neléčitelné rakovině lidské pokožky. Do oběhu se v SRN dostal ve formě zvířecího krmiva. V první řadě krmiva pro drůbež. Proto je obsažen převážně v drůbežím mase a ve vejcích.

 

Byly provedeny desítky kontrol zvířecího krmiva a ani v jednom případě tyto produkty nebyly bez dioxinu. Prostě jed se objevoval všude a ve všech druzích krmiv. Mezitím německý deník Berliner Morgenpost přinesl zprávu, že se již dvě firmy přiznaly k tzv. pajcování zvířecích krmiv průmyslovými oleji. Jinými slovy, místo přírodních olejů se do krmiva pro chovná zvířata lil olej průmyslový. Ten samozřejmě jedovatý dioxin obsahuje. Je to asi tak, jako byste se rozhodli usmažit si řízek na vyjetém oleji z vašeho automobilu ...

 

 

Používání průmyslového oleje do zvířecího krmiva samozřejmě snižuje náklady. Průmyslový olej je daleko levnější než oleje přírodní. Otázkou zůstává pouze skutečnost, zdali výrobci krmiv o obsahu dioxinu v této surovině věděli. A pakliže ano, zdali měli tušení, že by se mohl jed po požití dostat do masových tkání postižených zvířat a posléze do vajec. Ať již to celé dopadne jakkoli, hrozí vážné nebezpečí, že Německo bude bez vajec a drůbežího masa. Jestliže dojde k otravám, nemocnice jsou prý připraveny na očekávaný nápor pacientů.