Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Web Evropské hodnoty

Think-tank Evropské hodnoty uvádí, že nizozemské referendum se stalo ruskou hrou o Evropskou unii

Přinášíme vám analýzu think-tanku Evropské hodnoty, která ukazuje, jak ruská propaganda dezinformačně manipulovala kampaň před dnešní nizozemským referendem o Asociační smlouvě EU-Ukrajina. Analýza dokazuje, že Kreml tuto kampaň chápe už v rámci své snahy rozložit Evropskou unii.

Po případu Naše Líza, kdy ruská propaganda vstoupila do národního informačního pole Německa a začala ovlivňovat i vnitřní procesy v zemi, přišlo na řadu Nizozemsko. Právě tam ve středu 6. dubna proběhne referendum o ratifikaci Asociační smlouvy mezi EU a Ukrajinou. V debatě, která tomuto referendu předcházela, byla ruská stopa více než viditelná.

I když má referendum pouze konzultativní charakter, v případě, že se ho zúčastní minimálně 30 % oprávněných voličů a svůj nesouhlas s ratifikací vyjádří více než 50 % z nich, bude takový výsledek představovat pro holandskou vládu velký problém. Vyslyšet vůli lidu bude v tomto případě znamenat vyslyšet vůli Moskvy.

Kremelská propaganda nemá valného vlivu na dobře informovanou část společnosti, ale ta také není její cílovou skupinou. Rusko ví, že k referendu půjde především ta část obyvatelstva, která nevidí rozdíl mezi ratifikací Asociační dohody a členstvím Ukrajiny v EU, která uvěří, že v případě ratifikace zaplaví Holandsko miliony migrantů z Ukrajiny; že Nizozemí bude vtaženo do války na východě Ukrajiny; že se ukrajinská korupce bude rozšiřovat do Evropy; že Ukrajina nese odpovědnost za sestřelení Boeingu 777; že v případě ratifikace bude Evropa čelit hněvu Putina; že jejím odmítnutím vlastně pomáhají nejen sobě, ale také Ukrajině.

Důležitými partnery Moskvy jsou i v tomto případě euroskeptické strany a hnutí v Evropě. V průběhu vnitroholandské debaty o ratifikaci Asociační smlouvy s Ukrajinou se ukázalo, že samotná Ukrajina v ní nehraje nejzásadnější roli. A že těm, jež iniciovali referendum (jedná se především o iniciativu GeenPeil) o Ukrajinu ani Asociační smlouvu vůbec nejde. Jejich opravdovým protivníkem je Brusel a jejich hlavním cílem je vystoupení Nizozemska z Evropské unie. Ukrajina, o jejímž osudu rozhodují občané jiného státu v referendu, v tomto případě není subjektem daného procesu. Je zajatkyní, ale jeho obětí se může stát celá EU.

Případ ještě komplikuje skutečnost, že příští rok proběhnou v Holandsku parlamentní volby a výsledky referenda budou používány či zneužívány politiky s různým cílem. I když se jedná pouze o referendum konzultativní, jeho výsledky mohou v dlouhodobé perspektivě ovlivňovat politiku nejen v Nizozemsku, ale v celé EU. 

Toto referendum nepředstavuje problém jen pro Ukrajinu a pro vztah Ukrajina-EU. Ostatně zóna volného obchodu bude pokračovat, i kdyby Holandsko smlouvu neratifikovalo. Ať už se referenda zúčastní méně než 30 % voličů, ale většina z nich bude proti ratifikaci, bude to pro Holandsko stejně špatná zpráva, jako když se ho zúčastní více než 50 % voličů a většina bude proti. Vysoké procento odpůrců ratifikace bude pořád sloužit jako argument ve hře o Ukrajinu i ve hře o budoucnost Evropské unie.

Vymyšlené a strašidelné příběhy

Azov

18. ledna 2016 se na sociální síti YouTube objevilo video, na kterém lidé v maskáčích a kuklách hlásící se k praporu Azov, varují Nizozemce před hlasováním proti ratifikaci Asociační smlouvy. Vyhrožují jim teroristickými útoky a pálí nizozemskou vlajku.

Slabinou videa bylo, že se objevilo na YouTube a ne na oficiálních stránkách praporu Azov. Nedávno tuto chybu vysvětlili investigativní novináři Bellingcat, kteří odhalili spojitost tohoto videa s nechvalně známým Centrem internetového výzkumu, kterému se také přezdívá „petrohradská továrna na trolly“, kde vznikly i jiné, dnes už odhalené podvrhy a dezinformace.

Ukrajinské tajné služby

V únoru 2016 se na internetu objevuje dokument, který má dokazovat, že se Ukrajina chystá překazit nizozemské referendum. Autorem zprávy adresované prezidentovi Ukrajiny Petru Porošenkovi obsahující návrhy na zmaření referenda má být šéf ukrajinské rozvědky Viktor Hvozď. Oskenovaný dokument se objevil poprvé 19. února na webu cyber-berkut.ru. Později jej přebírají jiná média jako Лента.ру, ruský «5 канал», Русская весна, Новости донецкой республики, Народный корреспондент a jiné.

Tímto dokumentem se zabývala i ukrajinská iniciativa Stop Fake, která se specializuje na odhalování dezinformací. Podle ní se na webu cyber-berkut.ru pravidelně objevuje řada „tajných“ dokumentů a různých falešných informací.

Stop Fake dále zmiňuje, že dokument obsahuje řadu gramatických a syntaktických chyb, které mohly vzniknout při překladu z ruštiny do ukrajinštiny. Dokument rovněž nemá náležitosti oficiální komunikace mezi státními institucemi a jako falešný jej označilo i tiskové oddělení ukrajinské rozvědky.

Kradené obrazy

Debatu o referendu v Nizozemsku ovlivnila i informace z konce minulého roku o tom, že ukradené obrazy z holandských muzeí se záhadně objevily po 10 letech na Ukrajině. Tato problematika je však natolik komplikovaná a nepřehledná, že není možné s jistotou tvrdit, zda jde o uměle vyvolaný problém, nebo ne. V každém případě je to jeden z faktorů, který nepřispívá k pozitivnímu výsledku pro Ukrajinu v daném referendu.

Překrucování významu slov politiků a vytrhávání z kontextu

Rozhovor s nizozemským premiérem Markem Ruttem pro portál NU.nl.

Ukrajina by se nikdy neměla připojit k EU – nizozemský premiér, píše RT a odvolává se na rozhovor premiéra Marka Rutteho pro portál NU.nl.

I rozborem tohoto rozhovoru se zabývala iniciativa Stop Fake, která se ve svém šetření věnuje především nejvíce citované pasáži, kde na dotaz „Rusko je také důležité, pokud mluvíte o stabilitě na vnějších hranicích Evropy?“ odpovídá Rutte následovně:

„Myslím, že v dlouhodobém horizontu by měla Ukrajina budovat stabilní vztahy s Ruskem. Oponenti Asociační dohody tvrdí, že toto je krok na cestě k členství v EU. Ale asociační dohoda není o tom. Nizozemsko je proti členství, protože věříme, že Ukrajina by měla mít dobré vztahy jak s EU, tak s Ruskem. A to není možné, pokud Ukrajina bude členem EU.“

Jak vidíme, ruská média citují pouze druhou část premiérovy odpovědi. Tu, která se týká asociační smlouvy a vysvětlení, že Asociační dohoda negarantuje Ukrajině vstup do EU, ignorují. Např. Nizozemský premiér zbavil Ukrajinu šancí na členství v EU či Pro Ukrajinu v EU není místo.

RT

RT dříve Russia Today je ruská státní televizní síť, která sídlí v Moskvě a vysílá v několika světových jazycích. Je součástí tiskové agentury Rusko dnes a také bývá označována za nástroj Kremlu pro šíření své propagandy v zahraničí. Pomáhají jí v tom i zahraniční „odborníci“. Jedním z nich je i nizozemský vysokoškolský profesor maďarského původu Laszlo Maracz, který v jednom ze svých rozhovorů pro RT označuje Ukrajinu za  morální a politickou černou díru na pokraji kolapsu.  V rozhovoru Maracz nešetří ani Evropskou unii, která se podle něj nachází v defenzivě a jde z jedné krize do druhé.

Nutno podotknout, že Laszlo Maracz je pravidelným hostem ve vysílání RT na rozličná témata.

Další úniky „informací“

Na RT se rovněž objevuje reportáž, která má prezentovat únik informací tentokrát z nejvyšších míst v Nizozemsku. Reportáž informuje o strategii nizozemské vlády, která se snaží ovlivnit své občany, aby v referendu hlasovali pro ratifikaci smlouvy s Ukrajinou.

„Nizozemští novináři získali vládní plán týkající se blížícího se referenda o kontroverzní dohodě mezi EU a Ukrajinou,“ říká moderátor. Z reportáže vyplývá, že nizozemští politici mají instrukce, jak referovat o referendu.

Závěrem

Po Naší Líze v Německu a referendu v Holandsku se vstup ruské propagandy na národní úroveň států EU dá očekávat a měl by být očekáván i v jiných zemích. Snad tyto země budou připravené.

Roman Máca, analytik programu Kremlin Watch. Lenka Víchová, seniorní analytička programu Kremlin Watch