Zprávy

Zpět na článek

Vraťte církvi majetek a dejte pokoj

21 komentářů

dsaiko
1. října 2010 • 04:38
Autor se ohání emotivními, ale prázdnými termíny, píše o internetové lůze, o demagogii, hází fakta, které si neumím představit, že ve skutečnosti zná, nicméně se mu povedlo vypotit akorát další arogantní a emotivní výplod zuřivého demagoga.
Bez ohledu na obsah článku, si autora zařazuji do příslušné kolonky ....
lihocech
1. října 2010 • 08:50
Spousta bolševiků jako vy slídí na internetu a snaží se torpédovat diskuze. Běžte na portál Haló novin a Práva a tam si poťte ty vaše ptákoviny.
dsaiko
1. října 2010 • 09:48
Vyndej si ruku z nočníku chlapečku ... Jsem asi takovej bolševik, jako ty intelektuál, napsal jsem své vyjádření k formě článku, ne obsahu a dokonce jsem se pod to dovedl podepsat. Jak vidno, na některé myslitele je to moc komplikované. A jestli seš věřící, tak za svůj příspěvek běž pana faráře pěkně poprosit o odpustek.
rob.spis
1. října 2010 • 13:50
Marně hledám ten podpis...jestli tím podpisem myslíte "dsaiko" tak to hodně napovídá o Vaší mentalitě.
lihocech
2. října 2010 • 21:35
Tak to jste mi dal, takhle přesně reagují bolševici. Tykejte si se stejna
lemmm
30. září 2010 • 23:12
Preto by pre mna osobne bolo velkym gestom od cirkvi , ak by sa dokazala vzdat majetku, keby ludia v referende vyjadrili nazor, ze su proti vrateniu cirkevnreho majetku.
lemmm
30. září 2010 • 23:09
Myslim si, ze v state uctievajucom zakon a pravo, by malo naozaj platit, co bolo ukradnute, nech je vratene, alebo ak sa to neda vratit, nech je nahradene. To je bez debaty.
Toto je ale neriesitelny problem, pretoze su ludia a neviem, ci ich je vacsina, alebo naopak, ktori su presvedceni o tom, ze cirkev prisla k majetku lupmi v style kriziackych vojen, intrigami a ikviziciou. Za tuto mienku si ale cirkev moze sama jednak preto, ze toto sa naozaj stalo a jednak bojom papezov so svetskou mocou o nadvladu cca od toho 11.storocia snad az do 17. Viem, ze oficialna cirkev a veriaci ludia nie je to iste.
Kto potrebuje majetok su struktury a je to pochopitelne, pretoze sa potrebuju starat o udrzbu kostolov, platenie duchovnych a podobne. Lenze prave oficialne struktury mozu v minulosti za velmi zly imidz krestanstva. Preto by pre mna osobne bolo velkym gestom od cirkvi , ak by sa dokazala vzdat majetkunapriklad v referende vacsina ludi vyjadrila proti navratu cirkevneho majetku ukradntu komunistami, keby to cirkev akceptovala. Totiz, toto by bolo skutocne pokanie za to, co si sposobila sama a aku mienku o krestanstve sirila. Ak ma cirkev co povedat dnesnemu svetu, urcite by povedala aj bez majetku
Jarabak
30. září 2010 • 14:12
Připojuji také svůj podpis pod tento článek - je to jasné, stručné, přesné. Bohužel ani tak to nemá šanci zapůsobit na tu debilní část populace, volící socdemáky a jiné bolševiky. Tihle lidé jsou tak debilní, že nechápu, že dosud nevyhynuli. Já myslím, že moje kočka vnímá realitu více a přesněji, než průměrný volič čssd.
dettenhofer
30. září 2010 • 13:29
Zajímavě napsaný článek, který mi nabídl pohled na církev ze zcela jiné strany než z té, ze které je poslední dobou prezentována. zločinny, které se ve jménu například katolického náboženství v historii udály, lze připsat většinou jednotlivým osobám - králům, papežům, kardinálům - lačným po moci, majetku a krvi svých protivníků.členové dominikánského řádu byli ti, mezi kterými byli největší inkviziční štváči.na druhou stranu kláštery, ve kterých bylo pečováno o chudé děti bez rodičů či nemocné chudé, kteří neměli jinde možnost alespoň v částečné péči zemřít, různé nejen katolické organizace, které do dnešní doby pomáhají nemohoucím, postiženým, slabým, to vše jsou zásluhy církve. které by se neměly opomíjet. Myslím že článek pravdivě vystihuje situaci - poselství státu vrátit to, co bylo ukradeno, když není schopen se o vše fundovaně a také z finančních důvodů, postarat.
rob.spis
30. září 2010 • 13:28
Jsem agnostik, ale zároveň jsem přesvědčený, že do církevních památek patří zástupci církví. Jen oni totiž mohou naplnit původní funkci těchto objektů tak, jak to chtěli naši předkové, kteří je budovali. Ano, je pravda, že se církve, hlavně ta katolická, dopouštěly zvěrstev podobně jako komunisté a fašisté v globálním měřítku. Ale je tu ještě pohled lokální. Lidé ve městech i na venkově stavěli kostely, kostelíčky, kaple, panovníci pak katedrály a kláštery, které byly věnovány církvím aby sloužili komukoli, kdo věřil. Po tisíc let tenhle fenomén tvořil součást života doslova každého člověka. V dobrém i ve zlém. Mám velmi rád historii svého národa a fungující kostely jsou - ať chceme, nebo ne - její neoddělitelnou součástí. V minulosti byly církve podporované věřícími, což byli úplně všichni. Dnes máme, zaplať pán Bůh, sekulární společnost a věřících je v naší zemi málo. Měli bychom tedy z daní podporovat jejich funkčnost. Ne kvůli těm několika málo věřícím, ale kvůli našim předkům a také aby se z církevních památek nestal nefunkční disneyland, nebo (v horším případě) tržnice s laciným zbožím, nebo sáli s lacinou zábavou. Důležité však je aby se církev na svém majetku nezabarikádovala, ale sloužila veřejnosti tak, jak byla předurčena. Tenhle článek je, pane Jandourku, další píchnutí do komoušího hnízda. Děkuji Vám za něj a doufám, že Vaši kolegové, kteří v poslední době bulvarizují Reflex se od Vás poučí. P.S.: Je pro mne pocit satisfakce, když na Vaše články reagují podrážděně ignoranti z řad demagogů. Elegantně otvíráte pole pro insitní názory hlupáků.