Zprávy

Zpět na článek

Konec světa je popkulturní mýtus

2 komentářů

torinese
28. května 2012 • 07:18
Obdivuju lidi, jako je autor, kteří jsou si tak jistí tím, že je člověk všemocný a nemá nad sebou žádnou vyšší "autoritu". Zpupní ateističtí vědci odmítají po materialistickém způsobu všechno, na co si nemohou sáhnout a domnívají se, že existuje jen ta jejich jediná "vědecká" pravda. My, co věříme ve Stvořitele a vesmírný řád, se jejich "jistotě" můžeme jenom sarkasticky smát. I nevěřícímu Tomášovi stačí např. shlédnout jediný film - např.Šamani odcházejí (vysílala ČT a je na netu), aby začal o správnosti "vědeckých" teorií pochybovat. Stačí si přečíst knihu známého antropologa a vysokoškolského profesora Michaela Harnera a vnímavý člověk pochopí sílu ducha, víry a starých rituálů.
Být přesvědčen o tom, že jsme v tom nekonečném vesmíru sami, že neexistují další civilizace, že neexistuje Síla, jež ho stvořila, pokládám za strašnou ignoranci. Možná, že neumíme mayský kalendář správně "přečíst", ale to na vůbec neznamená ,že by nás jejich poselství nemělo zajímat, protože šlo o kulturu s vyjímečnými schopnostmi.
Konec světa možná nenastane právě onoho zmiňovaného data, ale může přijít klidně už zítra a my, nepatrní a bezmocní človíčci, proti tomu nemůžeme vůbec nic dělat. Ani se o něm možná nedozvíme.
torinese
28. května 2012 • 07:20
Zapomněla jsem dodat - Michael Harner - Cesta šamana (doporučuju)