Komentáře

Zpět na článek

Karel Steigerwald: Stalinismus s lidskou tváří očima chlapce z venkova

20 komentářů

TCerny
lug70
21. srpna 2025 • 14:29 pise.
"Nejlepší je, když takové články dnes píše novinář s chmurnou minulostí z časů tvrdé normalizace s hromadou aktů v archivu StB, agent s krycími jmény "Les, Vor, Kuna, Dramaturg". To je zajímavé, jak se někteří exponenti minulého režimu dobře uchytili v novém režimu. Stačilo jen v pravý čas obrátit kabát a lísat se k těm správným pánům."

Podival jsem se jak mi doporucil Lug 70 na " ibadatelna .cz " a skutecne tam stoji , ze Steigerwald , ktery je jen o 2 roky mladsi nez ja byl od r. 78 , pote co zacal v r. 67 studovat FAMU ( ja zacal v r. 66 coby chirurg na Bulovce) veden u STB pod znackami : "Vor,Les,Kuna , Dramaturg etc." ale ja osobne mu to nemam za zle , neb byl patrne k tomu donucen.
Ja mel jen to stesti , ze mne ,dnes 82 leteho dedka tech prvnich 30 let po valce nikdo ke vstupu do KSC nebo ke spolupraci s STB nenutil a bez problemu jsem mohl vystudovat FVLKU 60-66.
Byla to krasna leta i kdyz jsem kazdy rok musel skladat naprosto stupidni zkousky z marxismu a chodit na majove pruvody.
Na komunisty jsme jak ve skole , tak na Bulovce potaji nadavali vsichni .Steigerwald byl ale mozna ke spolupraci donucen.
TCerny
@lug70 Dekuji mockrat !
Prestoze jsem promoval na FVLKU v r. 1966 a pote pracoval nejprve na 1.chirurgii na Karlaku u prof. Pavrovskeho a pote na chirurgii Bulovka u prof. Knoblocha , kde jsem si udelal 2 atestace z chirurgie, v srpnu 68 jsem prevazel vysilacku ceskoslovenskeho rozhlasu v sanitce na fingovane jmeno a 2x mne chytili na hranicich s protistatnimi letaky , diplomem a vojenskou knizkou mne az do me illegalni emigrace na vodnich lyzich zJugosky pred 50 lety , nikdy nejaka STB nekontaktovala a vubec se mi nic nestalo, protoze treba reditel bulovky , Doc. panek , clen UVKSC byl tak slusny clovek , ze se mi nic nestalo a ani z prace mne nevyhodili.Tenhle Steigerwald, jen o 2 roky mladsi nez ja , ktery zacal az v r. 67 studovat na FAMu byl skutecne agent STB od r. 78! Proto pise Steigerwald, agent STB o "hruzach roku 68" a ja o tom, ze to byla nejkrasnejsi leta meho zivota , nikdy jsem v KSC nebyl , nikdy jsem se nijak politicky neangazoval a nikdy mne STB nekontaktovala a nikdo nepremlouval, abych vstoupil do KSC.
Emigroval jsem jen proto , ze mne nechteli pustit pracovat jako chiruga s 2 atestacemi znaleho jiz tehdy velmi dobre angl. i francouzsky ani do Lybie , ani do Alziru , jak jsem o to marne zadal.
TCerny
Steigerwaldovi, ktery lici " hruzy srpna 68" bych doporucil Polsky film z r 2016 "Volyn"kde ukrajinske bestie za ryku: "Slava Ukrajine, at zije Bandera, musime naplnit reky polskou krvi a ukrajinskou krev ocistit zcela od polske spiny , doufame , ze Hitler nam pomuze ocistit Ukrajinu vyhlazenim Polaku "
Slava Ukrajine jak to pokazde zduraznuje Selenskij.
V tomto filmu v r. 1942 ukrajinsti Banderovci neuveritelnym zpusobem masakruji polaky- privazi polskeho dustojnika behem 1 min. za ruce a nohy mezi 2 kone ktere ho roztrhnou v puli za ziva,, polske deti obali slamou a zapali ktere tam pak pobihaji jako "horici kere" nez vydechnou, hlavy polaku usekavaji v lepsim pripade sekerou na spalku , jinak pozvolna jim urezavaji hlavy nozi, za ziva je skalpuji za staleho revu ukrajincu
" slava Ukrajine, slava Banderovi , smrt polakum ".
.Az hlavni hrdinka s malym ditetem najde ochranu u hitlerovskych vojaku pred ukrajinskymi nacistickymi bestialnimi banderovci.
A teto lidske bestii Banderovi udelil v r. 2010 ukrajinsky president
" Rad hrdiny Ukrajiny " pres protesty Israele a Polska.
Tento film zcela jiste nedoporucuji tehotnym zenam a psychicky labilnim lidem neb by je ty neskutecne drasticke sceny mohly stigmatisovat.
Tento film je samozrejme v teto Ukrajine prisne zakazan.
Steigerwald je jen o 2 roky mladsi nez ja a o " hruzach roku r. 68" mi jiste nebude nic vypravet neb ja zacal v r. 66 coby chiurg na Bulovce a Steigerwald zacal 67 studium na FAMU. ( toto jen na okraj )
Petr Minář
@TCerny
RuSSký agent, křivák TCerny, vylezl ze své pohodlné nory v emigraci na Západě s whataboutismem, poslední zbraní komunistických štváčů. Článek je sice o OKUPACI ČESKOSLOVENSKA ruSSkou vrahounskou sběří, ale TCerny se nestydí vylézt s Banderou... Čirý hnus. TOHLE si tu dovoluje drze blábolit, v zájmu ruSSkého vraha, o "lidských bestiích"...
Anatolij Vasil
@Petr Minář Děláš svou práci dobře.To by chtělo nějaké prémie!Co?🤮🤮🤮🤮🤮
Alois Rudý
Lhát to by ti novinářský pisálku šlo. V srpnu 1968 nás nepřepadla "horda asijských Rusáků", ale na rozkaz prvního tajemníka ÚV KSSS Ukrajince Brežněva nás obsadila vojska Varšavské smlouvy v čele se SSSR a do Prahy a Středočeského kraje přijeli na tancích jako první, většinově a pod praporem SSSR vojáci z Ukrajiny. To oni tady v prvních dnech páchali zvěrstva na civilistech. Kdo dnes pomáhá postsovětské Ukrajině plive na památku jejích obětí ze srpna 1968 v Československu. Nezapomínáme, neodpouštíme.😑
TCerny
21.srpen 68 jsem zazil coby mlady chirurg v Praze na Bulovce a take jsem si myslel , ze to je konec sveta.
Nicmene dalsi vyvoj ukazal , jak slaby odvar to byl tehdy v Praze ve srovnani s dnesni Gaza Streifen kde nestoji kamen na kameni a lide umiraji zizni a hladem, zatimco tehdy ivasori strileli skoro pouze do vzduchu a ohen na tancich se pokouseli hasit svymi cepicemi.
Predstava , ze by nekdo dnes v Gaze , na Ukrajine nebo i tehdy ve Vietnamu zkuil hodit horlavinu na Israelsky, Rusky , Ukrajinsky nebo americky tak byl by okamzite vcetne sirokeho okoli zpulverisovan.
Ja tehdy v Praze na Bulovce operoval pouze! 6 zranenych ukrajincu, co se prevrhli s autem coz bylo vse.
Tehdy jsem ty invasory z Ruska , Ukrajiny , Polska etc. k smrti nenavidel, dnes po 58 letech vidim jak slaby to byl odvar ve srovnani nepredstavitelnych snimku z Gaza Streifen kde nestoji kamen na kameni a lide umiraji zizni a hladem a z tehdejsi Prahy, kde byly banany jen zridka k dostani a vlozky byly mnohdy nedostatkove zbozi.
Pavel Nyklíček
Vše co z Ruska přišlo ztalo za ho.no.
Tak to řekl Zdeněk Pohlreich a měl pravdu.
Teď se svět točí kolem jednoho dědouška s kufříkem na hovínka.
Co dodat...
Frantisek Najman
Stalinismus v současnosti u nás i v Evropě předvádí slavná EU. Demokracie je pohádka, existují jen různé formy totality, současná situace je toho důkazem.
Uživatel_5919578
@Frantisek Najman Totalitu máš ty v kebuli. Totalitu vakua 😃😃
Bubák Bubák
@Uživatel_5919578 velmi hloupé i na tebe, uživateli 5919578 , pan Najman má samozřejmě pravdu, ale ty , soudruhu uživateli 5919578 to slovo neznáš a už vůbec nechápeš jeho význam.
lug70
Nejlepší je, když takové články dnes píše novinář s chmurnou minulostí z časů tvrdé normalizace s hromadou aktů v archivu StB, agent s krycími jmény "Les, Vor, Kuna, Dramaturg". To je zajímavé, jak se někteří exponenti minulého režimu dobře uchytili v novém režimu. Stačilo jen v pravý čas obrátit kabát a lísat se k těm správným pánům.
Uživatel_5919578
@lug70 Jako třeba ty, smradlavej bolševiku?? Ale ty ses nikde neuchytil, ty jsi jen vypatlanej lúzr, něco jako Patuik a Čermák, toho času v krimu 😃😃
lug70
@Uživatel_5919578 a hele, potrefená husa zakejhala. Ta se vždycky spolehlivě ozve.
Anatolij Vasil
@lug70 Musím vás upozornit,že Minář dnes dvakrát napsal že vás zda, nahlásí jak kdo chce.Byl vzteky bez sebe,když to napsal.Aby jste věděl kdo.
TCerny
@lug70 kde se lze docist o spolupraci s STB s "krycimi jmeny "Vor, Les, Kuna , Dramaturg ?Jsem jen o 2 roky starsi nez Steigrwald a prvnich 30 let po valce jsem v CSR jeho jmeno neznal.
lug70
@TCerny stačí se podívat na dokumentační portál o Státní bezpečnosti ibadatelna.cz, potom kiknout na vyhledávání a následně zadat do políček k vyhledání jméno a příjmení.
TCerny
@lug70 mockrat dekuji !! Dalsi diesbezügliche komentar oben.
Bretislav Valenta
Potěšil jste mne, pane KS....👍
TCerny
@Bretislav Valenta je chvalyhodne ze i anno domini 2025 renomovany agent STB od r. 1978 " Vor, Les ,Kuna ( bez "d") , Dramaturg , alias vulgo Karel Steigerwald zmuze potesit obcany tohoto Ceska jako je Bretislav Valen­ta.Tr­aunfü­rwar!