Analýza

Zpět na článek

Kdo nahradí papeže Františka: Zvolí konkláve kontinuitu, nebo konzervativní obrat?

12 komentářů

epr3
Mně se líbí v historii použitá pomůcka pro nerozhodné konkláve. Když jim volba dlouho nešla, zazdili jim dveře a přestali dodávat jídlo. Uplatňoval bych to i dnes na Parlament a Senát.
Jiosef Tyl
Jsem si jistý, že to bude jako u nás v USA nebo v Německu. Bude se volit mezi špatným a ještě horším. Uvidíte!
Anonym
Je bezvýznamné kto ním bude ! Systém Katolíckej cirkvi sa nezmení . Sám František mal toľko sľubov a nič podstatného nezmenil ...
Frank51482
Kdo potřebuje k životu nenažrané černoprdleníky?
Igor
@fantozzi60 Vy nejste dobytek, ale chudák!
Uživatel_5577504
Budiž mu země lehká.

Nový papež by se měl vrátit ke kořenům a nepodporovat liberální úchylárny.
Bořivoj Zelený
Progresivisté ovládli i Vatikán a proto musel nuceně odstoupit příliš konzervativní Benedikt XVl. Nevěřím, že odstoupil sám od sebe dobrovolně, na to byl příliš konzervativní. Místo něho zvolili liberálního Františka. Nyní, v éře Trumpa, který ubírá vítr z plachet progresivistickým liberálům, myslím, že ve Vatikánu tentokrát vyhraje konzervativní křídlo.
thomas2
@Bořivoj Zelený Trump ovsem neni katolik, tak nemuze mit vliv na to, co ti kardinalove rozhodnou, koho zvoli papezem. Ale pochybuji, ze zvoli nekoho, ktery podobne jako Trump neveri, ze je potreba neco delat s problemem globalniho oteplovani. Frantisek sice nebyl moc liberalni, ale vedel, ze to oteplovani je veliky problem. Pristi papez se od Frantiska mozna bude lisit v nazoru na migranty, v tom byl Frantisek hodne liberalni, i kdyz rozhodne nebyl liberalni v nazorech jako potraty, nebo jestli muzou byt zeny knezi. Rozhodne nechtel menit katolicke doktriny, katolicka cirkev uci, ze ani papez nemuze menit zadne uz rozhodnute doktriny. Tak tezko muzeme cekat od noveho papeze nove doktriny. Ale papez take muze mluvit o politice, jaky ma nazor, co nekteri politici delaji spatne nebo dobre. Tak pochybuji, ze by pristi papez chvalil Trumpa, ze by rikal, ze je Trump vyborny prezident. Ten rozhodne neni dobry prezident. No, to jsem vedel uz, kdyz poprve kandidoval na prezidenta, a pritom velmi chvalil Putina, uz z toho to bylo jasne, ze ho nikdy nemuzu volit. Tak jsem volil Clintonovou, pak za ctyri roky Bidena, pak loni Harrisovou. Ti politici nechvali diktatora Putina, a vi, ze problem globalniho oteplovani je potreba resit. No byl holt zase zvolen Trump. Volby nekdy maji spatne vysledky. No uvidite v Cesku, asi zase budete mit premiera Babise. No aspon mate svobodne volby, v zemich jako Rusko jsou volby falesne. To bylo ovsem podobne falesne v byvale CSSR, kde jsem se narodil, tak jsem to tam znal.
Miroslav Kašpar
Ale no tááák... V tom maglajzu parciálních mocenských ambicí se nakonec jistě někdo prosadí, ale jaký že to bude výsledek, se uvidí teprve později. Obávám se, že i kdyby se na konkláve dostavil osobně Ježíš, tak ho někde v tichosti a v koutě raději znovu uvedou do záhuby a vrátí tak "do domu otce", jen aby jim do těch jejich rozmanitých politik moc nekecal
Anonym
@epr3 To sa mýliš ! Zamurovali dvere, ale otvor na podávanie jedla a pitia tam mali ...
fantozzi60
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
reproman
@Jiosef Tyl Jak může špatnej papež ovlivnit náš život tady? Krom toho, že poleze pár lidem na nervy.