Zajímavosti

Zpět na článek

Kvíz: Písmeno Ě je nevyčerpatelný zdroj potíží aneb Umíte český pravopis?

4 komentáře

Peter Hosek
Zajimave thema tykajici se cestiny tykajici se gramatiky. Musim se priznat, ze v zakladni skole ( mluvime od roku 1948) jsem nepatril mezi premianty. Nase tridni ucitelka a zaroven cestinarka, pani Kveta Volejnickova delala vse proto, abych si svoje vedomosti zlepsil, prohloubil, ale byl jsem beznadejny pripad. Mam, do dnesniho dne, uschovanou zakovskou knizku z seste tridy, ktera je dukazem, jak jsem v te cestine "exeloval". Jedna vec byla zajimava a je to zdokumentovane na strankach moji zakovske knizky. Slohove prace byly ohodnoceny nasledovne: Sloh 1 / gramatika 5.
Dodatek: je zajimave, ze se nikdo v Cesku nezabyva o naprosto zbytecnem pouzivani anglickych vyrazu jak v hovorove tak i psane cestine. To je pro me jako jedince, ktery zije 55 let ve Statech, nepochopitelne.
Gruber Josef
Prostě jsem chodil do školy, když se tam ještě pořádně učilo... Pak se takovéhle úkoly zdají jednoduché. Další "problém" je nesnesitelné hyperkorektní "kdyby jste" a "by jste". Je zajímavé, že "by jsem" ještě nikoho nenapadlo. Všeho dočasu.
Milos_S
@Gruber Josef, asi se moc nepohybujete v internetových diskusích. Tam je tvar "by jsem" poměrně běžně používaný.
Gruber Josef
@Milos_S no, to máte pravdu. Jejich jazyková úroveň je smutná, myšlenková většinou také. Chudák mateřský jazyk. Tedy ten náš.