Život a styl

Zpět na článek

Moravská vlajka existuje, moravská národnost nikoli

34 komentářů

monika_21
9. února 2012 • 13:33
Pane Jandourku, zajímalo by mě, kde jste zjistil, že geneticky ani kulturně nemáte pranic společného s Kelty. Nechal jste si snad udělat genografický test dokazující, že v sobě nemáte "ani kapku keltské krve"? Myslím, že asi ne .... A k otázce národnosti .... Není mi zcela zřejmé, na čem stavíte své tvrzení, že neexistuje nic jako moravská národnost, resp. národnost vůbec. Možná byste si chtěl (nebo měl) rozšířit své obzory a v tom případě Vám doporučuji například knihu Interkulturní psychologie od pana Průchy.
Jirka1313
9. července 2011 • 20:52
A je výjimka potvrzující pravidlo, že teologická fakulta vychovává ty nejlepší.
darda
8. července 2011 • 21:05
že by bývalo nebylo špatné hned na začátku zvolit státní uspořádání spolková republika. U sousedů se to osvědčilo. Jaké národnosti jsou Rakušané, když jejich jazyk je Němčina? A vadí to někomu? Lidi by udělali líp, kdyby se domluvili. Konečně co je mě pražákovi po tom jestli Moravané chtějí mít svou zem pojmenovanou po svém? Má někdo kdekoliv na světě nějakou škodu z toho, že Moravané si vyvěšují svou vlajku? Vzpamatujte se pivonauti.
alpinic
8. července 2011 • 20:51
Pan autor by neměl tolik chlastat! Nebo ať chlastá , ale pak ať se nikde veřejně neprojevuje ! Bo je to smutné číst tady hospodcké plky někoho kdo neví nic o historii ani dějinách křesťanství , natož o tom ještě diskutovat........
jan.jandourek
8. července 2011 • 00:26
Když myslíte. Co se dá dělat. Kostelní babky pozdravujte. A kde je ten Metodějův hrob, to taky vědí? Abychom si to mohli my příslušníci cizích národů nějak ověřit. Archeologové to pořád nezjistili. A moravskému fotbalu zdar, samozřejmě, pokud existuje.
alpinic
8. července 2011 • 20:42
Baník py..o !
pindrich
7. července 2011 • 22:33
Zase se ozval někdo, kdo o dané věci neví skoro nic. Národy existovaly, existují a existovat budou. Když hraje Slovensko fotbal s Maďarskem, myslíte si, že Maďaři žijící na Slovensku cítí nějakou zemskou nebo státní příslušnost? Fandí "Hajrá Magyarom". Taktéž Poláci na Těšínsku fandí Polsku. Jak jste nivní, pane autore článku. A že nevíte, kde stál Veligrad, to je vaše minus. Na Uherskohradišťsku to ví každá kostelní babka. Ta má také jiný názor na cyrilometodějskou tradici, která má zde hluboké kořeny. Jste opravdu příslušník úplně jiného národa, když jste dokázal napsat takové hlouposti.
pavel228
7. července 2011 • 22:30
Ještě ta vlajka, jak symbolicky jste to porovnal s tím Tibetem a Čínou, stejně jako Čína zakázala vyvěšování tibetské vlajky, tak Československo v roce 1920 tj. 2 roky po svém vzniku zakázalo vyvěšování moravské vlajky! A s tím utlačováním Tibet má v Číně aspoň autonomní oblast, a Tibeťany jako národnostní menšinu uznává o čemž vy milý pane v případě Moravanů nechcete ani slyšet, a nám Moravanům se tom může jen zdát.

A mimochodem ta vlajka, co je vyvěšována na státní svátky není česká, ale československá a dle dohody o rozpadu ČSFR se nemá používat. A tudíž není nezákonné vyvěsit moravskou vlajku, ale z hlediska mezistátních dohod tu československou. A váte jak vůbec vypadá česká vlajka, je podobná polské.

Tím, že budete zpochybňovat něčí národnost, nedocílíte toho že se ji vzdá, a jestli Vám vadí, že si lidé stále jako mateřský jazyk píši češtinu a proto jsou podle Vás Češi, tak se pak nesmíte divit, jaké budou výsledky sčítání lidu a kolik lidí tam uvedlo místo češtiny, moravštinu jen, aby nebyli zařazeni mezi Čechy. Osobně jsem 2 lidi přesvědčil, aby tam vedle moravštiny uvedli i češtinu, ale po Vašem článku už takovou hloupost neudělám.
Místo abyste se zamyslel nad uspořádáním naší republiky, tak tu píšete takové nesmysly, je mi Vás líto, ale bohužel kvůli takovým jako Vy vznikají války. Zbytečně jste vše vyhrotil, na Hané už jsem viděl auto s moravskou registrační značkou. Pokud se neobnoví zemské zřízení bude ještě zle, pamatujte na má slova. V Baskicku také ETA nevznikla ze dne na den, ale až poté co jim vzal diktátor Franco jejich historické výsady. Dle španělské legislativy jsou Baskové národnost, byť baskicky umí jen třetina, i tak jim to nebrání být španělskými občany. Z toho vyplývá, že odvozovat národnost od jazyka je hloupost, přesto plno lidí dělá. A proto část lidí na Moravě do sčítání napsala moravský jazyk. Zatím si lidé na Moravě tak úplně neuvědomují, že Čechy nepotřebují, ale nedej bože kdyby to zjistili. Moravané chtějí jen samospr
dzery
8. července 2011 • 11:04
S takovejch Pavlů je mi zle.
oldwomen
8. července 2011 • 13:56
Jenže má pravdu. Škoda, že již při vzniku republiky nebyl stát tvořen samosprávnými kantony. Bylo by to přirozenější uskupení, než jsou nalajnované kraje. Ono ani Čechy nejsou jen nejbližší okolí místního pupku světa - Prahy...