Život a styl

Zpět na článek

Díky, stávko! Pražané se učí jezdit do práce na kole

16 komentářů

el.mimo
17. června 2011 • 16:35
Proti tomu nic nenamítám.
sendyman
17. června 2011 • 15:44
A já si zase myslím, že jste zbytečně radikální. Hážete všechny do jednoho pytle, a to si myslím, že to tak nemá byť!
Já bych radši zašel na jedno, až budete mít čas, vůli a náladu!
el.mimo
17. června 2011 • 14:23
Sakja, sakja! Podle nového zákona o provozu na pozemních komunikacích můžou pumpičkáři do jednosměrky automaticky v protisměru. Zkušenost mě naučila, že takto se budou chovat jako chodci na přechodu, když se z medií dozvěděli o "absolutní přednosti". Prostě mají právo a hotovo.
V souvislosti s dálni­cemi/­silni­cemi, na které cykloun přispívá, aniž by je využíval, bych rád poznal jediného. Jistou teoretickou možnost nevylučuji, avšak i v tomto případě je váš argument irelevantní. I pumpičkář potřebuje jídlo, ošacení, záchranáře, služby, etc.. Jinak než po silnici/dálnici se on k nim/ony k němu nedostanou. Takže pumpičkářův minimální příspěvek je v jeho vlastním zájmu. Můj příspěvek do eráru je zcela jistě nepoměrně vyšší (nákup, provoz, povinné platby, etc.), avšak místo jeho smysluplného využití k zahuštění dopravní sítě (a s tím spojeného odlehčení komunikací nižších tříd + ekonomický přínos) je rozmělňován na stavby bizarních projektů s jediným účelem využití. Jediným píši bez uvozovek, jelikož cyklouni jsou přesvědčeni, že bruslaři a matky s kočárky je třeba eliminovat, a podle toho se také chovají. Výsledkem je, že z veřejných prostředků sponsorujeme aktivity okrajové skupiny, která má ke všemu tolik drzosti, aby se oháněla "právem na" a případně podnikla cykloguerillovou sabotáž. Jak říkám, stejní jako odboráři.
sendyman
17. června 2011 • 13:02
Sakja! Už zase "bondím"!
Nedá mi to, abych se nepozastavil nad Vaší poslední větou:
"Naprostá neznalost předpisů" - no, to bych příliš neřešil, myslím, že je to mnohdy oboustranné!
Cyklostezky z "Vašich" daní... Vemte si to obráceně. Cyklista, buzna a pumpičkář ( ), který si se svým "mountain-bikem" vystačí i na polňačkách, by totéž v obráceném gardu mohl říct i o dálnicích! ;-)
sendyman
17. června 2011 • 12:40
Jo, ale jednu věc vím:
Před několika lety zavedli na Bílé Hoře jednosměrky. Současně je tam však dodatková tabulka "Stezka pro cyklisty". Na první pohled si to odporuje, ale mám za to, že to předpokládá zdravý úsudek z obou stran.
A, si myslím, tak to má být!
sendyman
17. června 2011 • 12:27
Jistě. Sám jsem motorista i cyklista (kristovanoho! - a to mám i ten buzna-sparťanský obleček, který se mihnul ve videu! Koupený za zlomek ceny .) Zažil jsem obé - ať už ústrky stran cyklistů (včera při stávce), tak motoristů (jedno hovado mě "poslalo" do pangejtu, přestože jsem jel po krajnici a sám).
Osobně si myslím, že na všech stranách chybí pokora, která, jak prý řekl pan Hemingway, není na újmě opravdové hrdosti.
Proto jsem dalek odsuzování jedné skupiny šmahem. Však víte - všech Cikánů, celé vlády, všech cyklistů, všech motoristů, všech Pražáků, všech "vidláků"....
el.mimo
16. června 2011 • 22:18
Ano, vím. Předpokladem z mé strany bylo, že mě odduševnělá pěst dělnictva v metropoli na nějaký čas uvězní. Takto jsem byl mile překvapený plynulostí provozu a vyrazil zpět, než si odbory uvědomí, že dnes šlo o absolutní propadák.
K tomu závodu... existuje několik pořadatelských modelů - uzavřený, částečně uzavřený, za plného provozu. Mám podezření, že nápad pochází z myslivny stejného experta, který přišel s cyklisty v protisměru v jednosměrné ulici. Od známého vím, že "za plného provozu" se jezdí překvapivé množství závodů a jedinou přímo související povinností pořadatele je, aby s tím účastníky seznámil. Sám jsem byl dokonce nechtěným svědkem, když na podobné akci pořadatel vyhlásil, že jízda do zatáčky v protisměru znamená automatickou diskvalifikaci, a blízký hlouček bobuláků mě obratem seznámil s nejnovějšími trendy v oblasti hovorového jazyka na jeho adresu.
Uznávám, že jsem zaujatý, avšak téměř exponenciální nárůst příznivců šlapálistů, jejich agresivita na silnicích, naprostá neznalost předpisů a akce na podporu jejich stezek z mých daní je snad přijatelným vysvětlením.
sendyman
16. června 2011 • 20:47
El.Mimo: samozřejmě, že jsem byl, však jsem to avizoval a reagoval na Váš dotaz. Praha dnes byla úúúžasná! Škoda, že jste se se neozval...
K tomu videu jen krátce - nezkoumal jsem to příliš a netřeba se k tomu vracet. Ale, jak jsem to pochopil, Policie měla dělat "aktuální uzavírku" (chápu to tak, že ten první to zastaví a ten poslední to zase rozjede...). Že to nepochopil ten motorkář, není se co divit, vzhledem k laxnosti toho prvního policajta.
Osobně bych se přikláněl k názoru, že "na vině" není ani jedna strana (cyklisti spoléhali na "uzavírku" a závodili), krom pořadatelů a Policie.
Každopádně je to smutná story a vrhá stín na obě strany, přičemž ta třetí, organizátorská, tipnul bych si, z toho vyšla "vítězně"...
Berte to tak - většina řidičů je slušných a většina pumpičkářů taky. Neodsuzoval bych jednu skupinu šmahem, podle jednoho případu, který je navíc sporný...
el.mimo
16. června 2011 • 17:37
Co vím, tak to byl závod hlášený za "plného provozu", ostatně na konci to opakuje i ten policajt, takže chybu bych viděl v mentalitě cyklounů. Když byla ta causa aktuální, celkem jsem přehled měl, ale v jakém stadiu je teď, nevím. Původní titulky v mediích psaly, že "motorkář smetl..." a i cyklouni hráli levou a vypovídali, že motorkář jel v protisměru. On pak zveřejnil tohle video, ale policajti už se k tomu moc neměli. Cykloun zřejmě není ten správný pirát, leda že by měl černý manažerský bicykl se zatmavenými odrazkami. Jeden žiletkář v sobě našel zbytky cti a zaplatil tomu člověku nějaké drobné i bez soudu, ostatní to odmítli. Mimochodem, důvodem ke stíhání cyklistů bylo neposkytnutí pomoci. Směšné! Ale jak říkám, dnes může být vše jinak.
Byl jste dnes někde v centru? Původně jsem měl celkem obavy, že někde zakufruju, ale byl to překvapivě skvělý zážitek, když se nemusí člověk o silnice dělit s mhd. Kdo potřeboval dnes něco v Praze a vyjel, nemohl si zvolit lepší den.
dareksmid
16. června 2011 • 14:59
A jo - díky.