Život a styl

Zpět na článek

Díky, stávko! Pražané se učí jezdit do práce na kole

16 komentářů

hellangel83
16. června 2011 • 11:11
Dvoukolých, ale jednostopých - tedy pokud někdo nejel na tříkolce, ale ta je zase třístopá
dareksmid
16. června 2011 • 14:59
A jo - díky.
sendyman
16. června 2011 • 10:37
Jaksi jste nevzal v úvahu, že Praha svým profilem zdaleka není Kodaň, Vídeň, ba dokonce ani "horský" Salzburg...
yodocq
16. června 2011 • 11:13
Přesně.A taky ne každý se touží stát cyklo***em v buzyoblečku.
sendyman
16. června 2011 • 11:51
Ále, to by mi ani tak nevadilo (jo, jiným to vadit může), ale nějak si osobně neumím představit denní dojíždění do centra třeba z Bohnic nebo Řep a hlavně zpátky... A vzhledem k tomu, že v centru "skoro" nikdo nebydlí a převážná část obyvatel bydlí v sídlištích na okolních kopcích...
No, nevím. Každopádně bych to viděl na pěknej mazec!
el.mimo
16. června 2011 • 12:45
Zřejmě vám chybí Darkův idealistický mráček před očima, Sendymane.
Osobně mi hnutí Buzno*Šlap vadí, stejně jako nevychovaní cyklisté na veřejných komunikacích. V Brně už si nějaké sdružení pumpičkářů říká cykloguerilla... V podstatě je snáším stejně dobře jako odboráře.
Tohle jste už viděl?
http­://www­.you­tube­.com/w­atch?­v=hfDB­gDn9Zfk
K tomu není co dodat.
sendyman
16. června 2011 • 13:42
No, co dodat... To je brutál. Ve skutečnosti se v každé skupině obyvatelstva najde ***, zvlášť, když je ve stádu...
V tomhle případě bych ovšem řekl, že fatálně selhala pořadatelská služba a policajti. Motorkář je v tom samozřejmě nevinně, "obávám" se však, že vzhledem k situaci i ti pumpičkáři...
No, gůglit to nebudu, ale docela by mě zajímalo, jak ta kauza dopadla, jestli už dopadla...
el.mimo
16. června 2011 • 17:37
Co vím, tak to byl závod hlášený za "plného provozu", ostatně na konci to opakuje i ten policajt, takže chybu bych viděl v mentalitě cyklounů. Když byla ta causa aktuální, celkem jsem přehled měl, ale v jakém stadiu je teď, nevím. Původní titulky v mediích psaly, že "motorkář smetl..." a i cyklouni hráli levou a vypovídali, že motorkář jel v protisměru. On pak zveřejnil tohle video, ale policajti už se k tomu moc neměli. Cykloun zřejmě není ten správný pirát, leda že by měl černý manažerský bicykl se zatmavenými odrazkami. Jeden žiletkář v sobě našel zbytky cti a zaplatil tomu člověku nějaké drobné i bez soudu, ostatní to odmítli. Mimochodem, důvodem ke stíhání cyklistů bylo neposkytnutí pomoci. Směšné! Ale jak říkám, dnes může být vše jinak.
Byl jste dnes někde v centru? Původně jsem měl celkem obavy, že někde zakufruju, ale byl to překvapivě skvělý zážitek, když se nemusí člověk o silnice dělit s mhd. Kdo potřeboval dnes něco v Praze a vyjel, nemohl si zvolit lepší den.
sendyman
16. června 2011 • 20:47
El.Mimo: samozřejmě, že jsem byl, však jsem to avizoval a reagoval na Váš dotaz. Praha dnes byla úúúžasná! Škoda, že jste se se neozval...
K tomu videu jen krátce - nezkoumal jsem to příliš a netřeba se k tomu vracet. Ale, jak jsem to pochopil, Policie měla dělat "aktuální uzavírku" (chápu to tak, že ten první to zastaví a ten poslední to zase rozjede...). Že to nepochopil ten motorkář, není se co divit, vzhledem k laxnosti toho prvního policajta.
Osobně bych se přikláněl k názoru, že "na vině" není ani jedna strana (cyklisti spoléhali na "uzavírku" a závodili), krom pořadatelů a Policie.
Každopádně je to smutná story a vrhá stín na obě strany, přičemž ta třetí, organizátorská, tipnul bych si, z toho vyšla "vítězně"...
Berte to tak - většina řidičů je slušných a většina pumpičkářů taky. Neodsuzoval bych jednu skupinu šmahem, podle jednoho případu, který je navíc sporný...
el.mimo
16. června 2011 • 22:18
Ano, vím. Předpokladem z mé strany bylo, že mě odduševnělá pěst dělnictva v metropoli na nějaký čas uvězní. Takto jsem byl mile překvapený plynulostí provozu a vyrazil zpět, než si odbory uvědomí, že dnes šlo o absolutní propadák.
K tomu závodu... existuje několik pořadatelských modelů - uzavřený, částečně uzavřený, za plného provozu. Mám podezření, že nápad pochází z myslivny stejného experta, který přišel s cyklisty v protisměru v jednosměrné ulici. Od známého vím, že "za plného provozu" se jezdí překvapivé množství závodů a jedinou přímo související povinností pořadatele je, aby s tím účastníky seznámil. Sám jsem byl dokonce nechtěným svědkem, když na podobné akci pořadatel vyhlásil, že jízda do zatáčky v protisměru znamená automatickou diskvalifikaci, a blízký hlouček bobuláků mě obratem seznámil s nejnovějšími trendy v oblasti hovorového jazyka na jeho adresu.
Uznávám, že jsem zaujatý, avšak téměř exponenciální nárůst příznivců šlapálistů, jejich agresivita na silnicích, naprostá neznalost předpisů a akce na podporu jejich stezek z mých daní je snad přijatelným vysvětlením.