Zprávy

Zpět na článek

Dopadení Usámy mohlo skončit úplně jinak. Black Hawk Down se však neopakoval

21 komentářů

zajda61
8. května 2011 • 00:08
hájek je *** a bin je tuhej,... co tam máte dál,.. tovarišči ?
sendyman
7. května 2011 • 19:37
jak si mám vysvětlit vyjádření "Piloti se vyhnuli pozemní palbě a se strojem úspěšně přistáli. Poté museli helikoptéru vyhodit do vzduchu, protože nebyla schopna dalšího letu."?
Co se stalo? Spadly jim klíčky do kanálu?
von.rammstein
7. května 2011 • 21:35
dobrá otázka
sirien
8. května 2011 • 17:29
Odpovím za pana Koláře

Piloti se vyhnuli pozemní palbě = piloti zabránili tomu, aby pozemní palba rozsekala jejich helikoptéru i s posádkou na srač.ky
se strojem úspěšně přistáli = piloti i přes její poškození (viz dále) posadili helikoptéru na zem, aniž by došlo k sebemenšímu zranění kohokoliv z posádky, a navíc ji i v krizovém okamžiku dokázali posadit tam, kde bylo její posádky zapotřebí, a ne o několik set metrů vedle

K poškození helikoptéry se USA nevyjádřily, experti z průběhu operace a z fotografií usuzují na několik možných scénářů:
- pilot přehlédl špatně viditelnou část terénu a s helikoptérou při přistání narazil. K tomuto přehlédnutí došlo hlavně z toho důvodu, že se vzájemně nezkamarádilo přední sklo helikoptéry (které je upravené tak aby odstínilo lasery a přímé slunce které by mohly posádku krátkodobě oslepit) s nočním viděním, kterým byli piloti vybaveni
- pilot musel přistát nouzově kvůli závadě (nepravděpodobné)
- došlo k problému vzniklému kvůli naložené helikoptéře která musela letět velmi nízko nad zemí - v oblasti byla tou dobou výrazně nižší teplota, než byla předpověď, což má pro helikoptéru která je silně závislá na tlaku okolního vzduchu značný vliv, pilot byl tedy nucen držet kurz vypočtený na základě chybných údajů.

Tak nebo tak se jim podařilo proletět do hloubky nepřátelského území bez zpozorování (rychlý přelet nízko nad terénem), přestát havárii jednoho stroje bez nejmenšího úrazu nebo ohrožení mise, zlikvidovat stroj který nesměl padnout do nepřátelských rukou a všechny členy mise i s ukořistěnými materiály a tělem přepravit stejným způsobem zpět ve zbývajících strojích. Ať už tam Usámu zabili nebo ne, jak se kdekdo konspiračně tváří, tak nebo tak šlo o excelentní výkon.
sendyman
8. května 2011 • 22:38
Siriene, ale to já přece všechno vím!
Jen jsem chtěl poukázat na to, že ty dvě věty, tak, jak jsou napsané, nedávají smysl bez bližšího vysvětlení...
sirien
10. května 2011 • 02:36
no jo, mi nedošlo, že se u současného RX nad tímhle vůbec pozastavujete
von.rammstein
7. května 2011 • 10:30
také by mě zajímalo, co si o tom myslí pan Sendy
ultimathule
7. května 2011 • 11:08
Myslím, že Vám sem pan Sendy minule napsal, že si výslovně nepřeje, abyste ho oslovoval Sendy, protože to je vyhrazené pro přátele, mezi které Vás opět výslovně nepočítá.
Jen hovado takovou žádost neakceptuje.
whitebeard
7. května 2011 • 21:12
řekl bych, že větší hovado je ten, kdo si zvolí nick, vystupuje pod ním a pak zakáže používat ho jako oslovení..
sendyman
8. května 2011 • 01:13
Pokud jste si nevšiml, vy hovado, je určitý rozdíl v nicku a uvedeném oslovení.
Podle nicku jste dost starej, abyste to pochopil, když už neznáte souvislosti, a přesto se vyjadřujete... Ale co chtít od lidí, kteří se sem nabalili se Šafrem?