Situace s koronavirem v Číně (1.2.2020)

Situace s koronavirem v Číně (1.2.2020) Zdroj: Reuters

Čína zavírá další město, oběť koronaviru hlásí taky Filipíny

Východočínské město Wen-čou dnes kvůli novému typu koronaviru drasticky omezilo pohyb svým více než devíti milionům obyvatel. Virus tam nakazil už nejméně 265 lidí. Lidé nemají chodit ven a silně omezena byla také automobilová doprava ve velkoměstě, uvedla dnes agentura AFP. První oběť nové nákazy mimo Čínu byla nahlášena na Filipínách.

Opatření proti šíření viru přijímají i další státy. Nový Zéland dnes oznámil, že nebude do země vpouštět cizince cestující z Číny. Jižní Korea vyhlásila zákaz vstupu cizincům, kteří přijíždějí z nejvíce zasažené čínské provincie Chu-pej.

Wen-čou je jedním z měst, která byla nejvíce zasažena novým koronavirem, jenž může způsobovat i zápal plic. V Číně už nakazil přes 14.000 lidí a nejméně 304 usmrtil. Obyvatelé Wen-čou mají povinnost zůstat doma. Pouze jeden člen každé domácnosti smí vycházet jednou za dva dny, aby nakoupil, oznámily místní úřady.

Přerušena byla veřejná doprava ve městě i dálkové autobusové spojení s okolním světem. Velké silniční tepny ve Wen-čou byly téměř úplně uzavřeny pro automobilovou dopravu. Veřejná prostranství jako kina a plovárny jsou také uzavřena. Firmy nesmějí obnovit práci do 17. února, zatímco školy zůstanou zavřené až do 1. března.

Podle agentury AFP jde o jedno z nejdrastičtějších opatření mimo epicentrum epidemie, kterým je více než 800 kilometrů vzdálené město Wu-chan. To je prakticky v karanténě už od 23. ledna.

Mimo Čínu mnohé země přijaly svá opatření proti šíření viru, včetně přerušení pravidelného leteckého spojení s nejlidnatější zemí světa a omezení vstupu cizincům. Jihokorejský premiér dnes podle agentury Jonhap oznámil, že jeho země zakáže vstup do země cizincům, kteří přijíždějí z čínské provincie Chu-pej, jejíž hlavním městem je Wu-chan. Zákaz začne platit v úterý.

Nový Zéland od pondělí na 14 dní zakáže vstup do země cizincům, kteří přijíždějí z kontinentální Číny. Novozélandské ministerstvo zahraničí také vyhlásilo nejvyšší stupeň varování před cestami do Číny pro novozélandské občany. Podobná opatření vyhlásila v sobotu Austrálie.

Počet nakažených novým typem koronaviru podle posledních zpráv vzrostl na více než 14.500, naprostou většinu nemocných hlásí Čína. Koronavirus si dosud vyžádal 305 obětí na životech, všechny až na jednu pocházejí z Číny, kde se nový koronavirus rozšířil do všech regionů a provincií. Prvním hlášeným případem úmrtí mimo Čínu se staly Filipíny.

Nákazu novým koronavirem zatím hlásí kromě Číny a čínských zvláštních správních oblastí dalších 24 zemí. Z Evropy to jsou Finsko, Francie, Itálie, Německo, Rusko, Španělsko, Švédsko a Velká Británie.