Donald Trump - ilustrační snímek

Donald Trump - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

V Senátu USA začíná proces s Donaldem Trumpem, organizace ještě jasná není

Americký prezident Donald Trump je třetí hlavou Spojených států, která čelí ústavní žalobě vznesené Sněmovnou reprezentantů. Impeachmentový proces, ve kterém mu hrozí sesazení z funkce, byl formálně zahájen v Senátu minulý týden ve čtvrtek přečtením žaloby, fakticky ale začne toto úterý přijetím organizační rezoluce, po které budou následovat úvodní prohlášení obhajoby a obžaloby. Předpokládá se, že senátoři v procesu, který může trvat i několik týdnů, prezidenta osvobodí, jako učinili v případě Trumpových předchůdců Andrewa Johnsona v roce 1868 a Billa Clintona v roce 1998. Demokraty ovládaná sněmovna viní republikána Trumpa ze zneužití úřadu a obstrukcí vůči Kongresu, což prezident označuje za politický hon na čarodějnice.

Sněmovna ústavní žalobu vznesla loni před Vánocemi a minulý týden ve středu případ předala Senátu, kde žalobu o den později přečetl zástupce dolní komory Adam Schiff. Následně složili přísahu předseda Nejvyššího soudu USA John Roberts, který na proces bude dohlížet, a také senátoři. Jejich úkolem je v procesu působit v roli nezávislé soudní poroty.

Proces v Senátu má být podle dostupných informací veden šest dní v týdnu od pondělí do soboty; jednání bude začínat vždy ve 13:00 místního času (19:00 SEČ) a končit po čtyřech či pěti hodinách. Výjimkou bude úterní jednání, které se zřejmě protáhne na více než pět hodin.

Jak přesně bude proces vypadat, bude jasnější první úterý. Trump po republikány ovládaném Senátu chtěl, aby žalobu ihned odmítl, což se s největší pravděpodobností nestane, neboť senátoři upřednostňují její projednání s následným osvobozením prezidenta. Rovněž se neví, zda budou podobně jako při sněmovním vyšetřování pozváni svědci. Na nich a také na předložení nových dokumentů trvají demokraté, naopak republikánské vedení Senátu chce věc projednat co nejrychleji a bez předvolaných svědků.

Šéf senátních republikánů Mitch McConnell nicméně přislíbil, že o svědcích se rozhodne po úvodních projevech. Ty mohou trvat až 24 hodin na každé straně sporu, což ve výsledku znamená deset jednacích dnů. Demokraté chtějí hlasovat o svědcích ještě před úvodními projevy. Vůdce demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer totiž chystá dodatek k organizační rezoluci, jehož součástí bude požadavek svědeckých výpovědí a také vydání dokumentů, které dosud Bílý dům kongresmanům odmítal poskytnout.

Úterní slyšení tedy otevře McConnell návrhem organizační rezoluce, o které budou moci Trumpův právní tým a zástupci Sněmovny reprezentantů dvě hodiny debatovat. Poté Schumer může předložit případné dodatky a následovat bude opět dvouhodinová argumentace.

Zatímco organizace procesu zůstává neznámá, jasno je naopak o pravidlech důstojného chování. Ta byla stanovena již minulý týden během formálního začátku. Senátoři musí zachovávat ticho v sále, nesmí používat telefony ani jiná elektronická zařízení a předsedu Nejvyššího soudu Robertse musí oslovovat plným titulem. Pokud budou senátoři během procesu jako porotci hlasovat, musí tak učinit vestoje.

Jestliže budou chtít senátoři vést debatu, například o dodatcích ke zmíněné organizační rezoluci, musí formálně ukončit procesní sezení. Aby se následné debaty mohli zúčastnit jen senátoři, je třeba ve stočlenné horní komoře nejméně 51 hlasů, v opačném případě se bude věc projednávat veřejně. Schumer ve čtvrtek naznačil, že bude požadovat omezení počtu možných přerušení.

Zájmy Sněmovny reprezentantů jako žalující strany bude v procesu hájit sedmičlenná skupina demokratických kongresmanů vedená šéfem sněmovního výboru pro zpravodajské služby Schiffem.

Trumpa jako žalovaného bude bránit tým v čele s právním poradcem Bílého domu Patem Cipollonem a prezidentovým právníkem Jayem Sekulowem. Součástí obhajoby bude i Ken Starr, který v 90. letech vyšetřoval tehdejšího demokratického prezidenta Billa Clintona a umožnil ústavní žalobu proti němu. Proti impeachmentu vznese na Trumpovu žádost argumenty i známý ústavní právník Alan Dershowitz, který se ale brání tomu, aby byl označován za plnohodnotného člena prezidentova právního týmu.