Staronový předseda ODS Petr Fiala a první místopředsedkyně strany Alexandra Udženija po volbě předsedy. (18. 1. 2020)

Staronový předseda ODS Petr Fiala a první místopředsedkyně strany Alexandra Udženija po volbě předsedy. (18. 1. 2020) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

29. kongres ODS: Proslov předsedy strany Petra Fialy (18.1.2020)
Staronový předseda ODS Petr Fiala a první místopředsedkyně strany Alexandra Udženija po volbě předsedy. (18. 1. 2020)
Petr Fiala byl zvolen předsedou ODS. (18. 1. 2020)
Petr Fiala byl zvolen předsedou ODS. (18. 1. 2020)
Petr Fiala byl zvolen předsedou ODS. (18. 1. 2020)
16
Fotogalerie

Fiala obhájil funkci předsedy ODS, protikandidáta neměl. Udženija naopak překvapivě neuspěla

Dlouholetý předseda ODS Petr Fiala na dnešním kongresu občanských demokratů v Praze podle očekávání obhájil funkci v čele strany. Ve volbě neměl protikandidáta. Získal 470 z 505 platných hlasů delegátů a podobně jako při předchozích dvou kongresech v Ostravě tak jeho podpora mírně přesáhla 90 procent. „Nesmírně si toho vážím, je to pro mě velká čest a obrovský závazek,“ uvedl Fiala po zvolení. Delegátům slíbil, že další volební kongres za dva roky už bude aktuálně opoziční ODS pořádat jako silná vládní strana.

Fiala dostal před kongresem nominaci od všech krajských organizací a stejně jako před dvěma i čtyřmi lety obhajoval funkci bez protikandidáta. Předsedou ODS je od ledna 2014. V projevu před volbou delegátům řekl, že chce v letošních volbách získat funkce hejtmanů a odrazit se k vítězství v hlasování o novém složení Sněmovny v příštím roce.

Pětapadesátiletý Fiala je od roku 2002 profesorem pro obor politologie, v minulosti působil mimo jiné jako rektor Masarykovy univerzity a jako nestraník byl ministrem školství ve vládě Petra Nečase (ODS). V roce 2013 se stal poprvé poslancem, po znovuzvolení v roce 2017 je i místopředsedou Poslanecké sněmovny.

Volba předsedy byla po projevech hostů z KDU-ČSL, TOP 09 a STAN prvním bodem jednání kongresu ODS. Odpolední program je vyhrazen volbě místopředsedů a dalších stranických orgánů. Občanští demokraté také povedou politickou diskusi a představí podrobnosti ze své kampaně nazvané Země, která vítězí.

Prvního místopředsedu bude sněm ODS v Praze vybírat ve druhé volbě. Dosavadní statutární zástupkyně předsedy Petra Fialy Alexandra Udženija získala 217 z 434 platných hlasů. Neměla protikandidáta. Po vyhlášení výsledků pražská zastupitelka uvedla, že již nebude kandidovat a dá prostor novým lidem.

Podle volebních pravidel potřebovala Udženija k obhájení funkce získat nadpoloviční počet hlasů z počtu vydaných hlasovacích lístků, těch bylo 514. Ke zvolení tak političce chyběly čtyři desítky hlasů. „Tohle patří k politickému životu, přeji nástupci, aby byl po boku Petra Fialy a ostatních tak loajální, jako jsme byla já,“ uvedla. Nyní se chce soustředit hlavně na Prahu. Fiala má dál její podporu.