Ivan Bartoš obhájil post předsedy Pirátské strany na celostátním sněmu v Ostravě (11.1.2020)

Ivan Bartoš obhájil post předsedy Pirátské strany na celostátním sněmu v Ostravě (11.1.2020) Zdroj: ČTK - Jaroslav Ožana

Ivan Bartoš obhájil post předsedy Pirátské strany na celostátním sněmu v Ostravě (11.1.2020)
Ivan Bartoš obhájil post předsedy Pirátské strany na celostátním sněmu v Ostravě (11.1.2020)
Kandidáti na předsedu Pirátů Vojtěch Pikal, Ivan Bartoš a Mikuláš Ferjenčík na celostátním sněmu v Ostravě (11.1.2020)
Vojtěch Pikal na celostátním sněmu Pirátů v Ostravě (11.1.2020)
Kandidáti na předsedu Pirátů (zleva) Vojtěch Pikal, Ivan Bartoš a Mikuláš Ferjenčík (11.1.2020)
7
Fotogalerie

Ivan Bartoš obhájil post šéfa Pirátů. V čele České pirátské strany je už 8 let

Předsedou Pirátů bude další dva roky opět Ivan Bartoš. Do druhého kola hlasování celostátního fóra Pirátů společně s ním postoupil i místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal, který ale následně vzhledem k velkému rozdílu v podpoře obou kandidátů z volby odstoupil. Třetí kandidát, poslanec Mikuláš Ferjenčík, do druhého kola volby nepostoupil.

Pro postup do druhého kola musel kandidát získat nadpoloviční většinu hlasů členů strany, kteří se vyjadřovali k jeho přijatelnosti. Bartoše jako přijatelného předsedu označilo 606 z 653 hlasujících, Pikala 376. Ferjenčíka vnímalo jako přijatelného šéfa strany 261 Pirátů. Pikal po vyhlášení výsledků oznámil, že vzhledem k velkému rozdílu mezi ním a Bartošem "ušetří" hlasujícím druhou volbu a odstoupil.

Do volby se zapojilo 63,4 procenta všech členů Pirátů. Kromě hlasujících přímo v Ostravě mohli odevzdat hlas i prostřednictvím internetu.

Bartoš po svém zvolení řekl, že Pirátská strana po deseti letech funguje jako plnohodnotná strana v České republice a v Evropě. Podle něj oba jeho protikandidáti své vize každodenně prosazují. "Není důležité, z jaké pozice člověk dělá pirátskou politiku," uvedl Bartoš. Poděkoval za podporu a uvedl, že Piráti vize, které na fóru zaznívaly i od kandidátu do předsednictva, strana naplní. "Myslím si, že tu společnost nakonec společně změníme v tu svobodnou, digitálně propojenou společnost, kde jsou lidi k sobě navzájem ohleduplní, a která má potenciál růst," řekl.

Ve svém kandidátském projevu uvedl, že by si v podzimních krajských volbách přál alespoň desetinásobný zisk mandátů proti nynějším devíti krajským zastupitelům. Piráti by podle něj měli atakovat hranici stovky krajských zastupitelů.

Po sněmovních volbách v roce 2021 pak chce, aby Piráti byli ve vládě. "My v těch volbách chceme uspět a v souladu se schválenou strategií být ve vládě, v budoucí vládě této země. Je to jasný cíl podílet se na exekutivě," řekl Bartoš. Domnívá se, že nyní musí Piráti ve Sněmovně pokračovat v roli konstruktivní opozice.

Bartoš byl předsedou strany mezi říjnem 2009 a červnem 2013, následně krátce mezi zářím 2013 a červnem 2014 a poté od dubna 2016.