Video placeholde
Octavia Combi zepředu
Škoda Octavia Combi
Škoda Octavia Combi
Škoda Octavia Combi
Škoda Octavia Combi
26
Fotogalerie

Nová Škoda Octavia 4: Jak vypadá nejnovější české auto? Podle prvních ohlasů to bude hit

Po měsících čekání, spekulací a úniků jsme se konečně dočkali. Čtvrtá generace nejprodávanějšího modelu z Mladé Boleslavi se bez jakýchkoliv tajností oficiálně představuje světu. Podívejte se!

Včera večer automobilka Škoda odhalila nejočekávanější novinku tohoto roku, když v pražské Národní galerii ukázala zbrusu novou generaci modelu Octavia. 

Exteriér: Trochu Scala, trochu Superb

Vcházím do ateliéru a jako první vidím záď kombíku, který se v tu chvíli připravuje na focení. Od počátku ve mně proporce novinky budí dojem, že koukám na Superb. Octavia IV přitom ve srovnání s předchůdcem nenarostla zas tak dramaticky – liftback o 19 mm, kombík o 22 mm. Obě karosářské verze teď mají shodnou délku 4689 mm. Stejná je i šířka, která v obou případech narostla o 15 milimetrů na 1829 mm. Rozvor náprav zůstal zachován, i nadále má hodnotu 2686 mm.

Ze všech těch špionážních fotek, úniků, spekulací a ilustrací jsme si už mohli nějakou hrubou představu o vzhledu udělat. Říkal jsem si, že pokud je únik skutečný, má novinka našlápnuto k tomu, aby byla vskutku hezkým autem. A realita skutečně odpovídá. Příď netají inspiraci Scalou - dostává větší masku chladiče s výraznějším chromovým lemem, na kterou v nejvyšší výbavě navazují Matrix LED světlomety.

Jaká bude cena?

Na zádi kombíku se nachází vícero novinek. Například dlouhý střešní spoiler, který pomáhá k lepší aerodynamice. Nechybí samozřejmě nápis Škoda namísto loga uprostřed víka, minulostí jsou ostré hrany po stranách registrační značky. Víko zavazadlového prostoru lze otevírat elektronicky, případně „kopnutím“ pod nárazník. Že s fungováním této inovace nemáte dobré zkušenosti? Octavia se celý proces snaží usnadnit, protože vám posvítí na zem přesně tam, kde máte pohyb nohou vykonat.

Novinka je větší, hodnotnější a modernější, přesto se spekuluje, že minimálně její základní cenovka by mohla zůstat na zhruba stejné sumě, jakou dnes dáte za generaci tři. Jen připomeňme, že té se za celý minulý rok prodalo 25.834 kusů. V roce letošním to za prvních deset měsíců bylo 18.398 ks. Není důvod, proč by čtvrté pokračování nemělo na tyto úspěchy navázat.

Detailní informace o nové Octavii najdete na webu Auto.cz >>>