Politik a aktivista Hadama Traoré.

Politik a aktivista Hadama Traoré. Zdroj: Facebook Hadama Traorého

Politik a aktivista Hadama Traoré.
Vrah Mickaël Harpon.
Pieta za zavražděné policisty v Paříži (8. října 2019)
Politik a aktivista Hadama Traoré.
Politik a aktivista Hadama Traoré.
6
Fotogalerie

Provokace radikálního aktivisty: Ve Francii chtěl pořádat demonstraci na podporu vraha policistů

Zděšení vyvolala ve Francii informace, že ve francouzském městečku Gonesse v departmentu Val d'Oise se měla konat demonstrace na podporu Mickaëla Harpona, islamistického vraha francouzských policistů z 3. října 2019. Za demonstraci na podporu vraha má stát politik Hadama Traoré. Francouzský ministr vnitra Christophe Castaner již veřejně oznámil, že bude akce zakázána. Castaner dále oznámil, že organizátor demonstrace bude nejspíše vyšetřován pro trestný čin nenávistných projevů.

Informaci o plánované demonstraci na podporu vraha francouzských policistů zveřejnil například web Midilibre.fr. Podle Hadamy Traorého nebyl vrah policistů teroristou, ale byl diskriminovanou osobou z předměstí a jednal pod vlivem neustálé diskriminace (rasismu) kvůli svému původu a sociální situaci.

Vrah Mickaël Harpoon se narodil 18. září 1974 na karibském ostrově Martinik ve městě Fort de France a vyrůstal v sirotčinci. V roce 1980 mu bylo 6 let, když se přestěhoval s rodinou do Francie na předměstí známé problematickým sociálním prostředím. Zdrojem těchto informací je tvrzení Hadamy Traorého na jeho facebookovém profilu.

Z dostupných informací vyplývá, že celá akce nemá žádnou masovou podporu mezi obyvateli v Gonesse a jedná se spíše o provokaci radikálního aktivisty s podporou krajní levice s cílem připoutat mediální pozornost. Demonstraci například podpořila levicová aktivistická skupina La Révolution est en marche Nationale. Hadama Traoré se také snaží vyvracet tvrzení, že svou demonstrací chce podpořit vražedný útok a tvrdí, že vraždy odsuzuje, ale nevidí motivaci v náboženském extremismu pachatele, ale v deprivaci vraha.

Podle francouzského deníku Le Parisien je Hadama Traoré známý provokatér odsouzený za verbální násilí. Patří také mezi aktivisty, kteří se snaží politicky bránit evropským zemím odmítat migraci z Afriky, a snaží se také mobilizovat oprávněné voliče na francouzských předměstích z řad afrických imigrantů s cílem podnítit je k účasti na volbách a hlasování ve prospěch jeho revolučního hnutí, byť letos při eurovolbách se mu příliš nedařilo a u voličů propadl. Podle posledních informací francouzských médií v době psaní tohoto textu byl Traoré vzat francouzskou policií do vyšetřovací vazby.

Na snímky kontroverzního politika Hadama Traorého, vraha Mickaëla Harpona i piety za zavražděné policisty se podívejte ve fotogalerii: