Socha maršála Koněva v Praze 6

Socha maršála Koněva v Praze 6 Zdroj: ČTK

Kampaň kolem Koněva je nestoudná! Rusko obvinilo české politiky z války proti symbolům vítězství

Ruské ministerstvo zahraničí označilo české politiky za iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem a vyzvalo je, aby si přestali tropit posměch z památníku maršálu Ivanu Koněvovi. Prohlášení dnes umístilo na svém webu. Ruská diplomacie reagovala na vyhrocené spory kolem pražského památníku, o jehož osudu má ve čtvrtek jednat zastupitelstvo Prahy 6. Ministr kultury Vladimir Medinskij v rozhovoru pro televizi Rossija označil události v Praze za plivanec do tváře českých občanů.

"Znovu vyzýváme iniciátory 'války' se symboly vítězství nad fašismem, aby si přestali tropit posměch z památníku Ivana Koněva. S uspokojením bereme na vědomí, že mnohé odpovědné české oficiální osobnosti a politici takový názor sdílejí," uvedlo ministerstvo v očividné narážce na stanovisko prezidenta Miloše Zemana, který se proti přemístění Koněvovy sochy postavil.

"Souběžně s nemravnou kampaní kolem památníku v Praze zaznívaly návrhy na jeho převoz do naší země," upozornilo ruské ministerstvo. S podobným návrhem přišla nedávno v Moskvě Koněvova dcera Natalja v rozhovoru pro armádní týdeník Zvezda. Vedení Prahy 6 ho uvítalo. "V této souvislosti chceme zdůraznit, že památníky si uchovávají svůj smysl jen v návaznosti na místa, kde ke konkrétním historickým událostem došlo," uvádí se v ruském prohlášení.

Jakékoli návrhy na možné přemísťování památníků jsou "znevážením významu těch slavných a tragických stránek dějin, jimž jsou věnovány," upozornilo ministerstvo. Připomnělo přitom odpovědnost českých úřadů plnit rusko-českou dohodu o přátelských vztazích a spolupráci ze srpna 1993, která obsahuje oboustranné závazky ochrany vojenských památníků na území druhého státu. Česká diplomacie ale oponuje, že na pražskou Koněvovu sochu se dohoda nevztahuje.

Ke sporu o sochu se znovu vyslovil ruský ministr kultury Vladimir Medinskij, který koncem minulého týdne vyvolal rozruch přirovnáním starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře k nacistickým pohlavárům. V rozhovoru pro ruskou televizní stanic Rossija 24 v noci na dnešek prohlásil, že události kolem pražské sochy jsou "prostě příšerné".

"Je to v první řadě plivanec do tváře českých občanů. Jak těch, kteří bojovali proti nacismu, tak i těch, kteří z vděčnosti postavili památník generálu-osvoboditeli," prohlásil ruský ministr.