V KLDR se prodává série poštovních známek připomínající setkání Donalda Trumpa s Kim Čong-unem z června 2018.

V KLDR se prodává série poštovních známek připomínající setkání Donalda Trumpa s Kim Čong-unem z června 2018. Zdroj: Profimedia

Donald Trump na severokorejských poštovních známkách: Kim Čong-un vedle něj pochopitelně nechybí

V KLDR se začala prodávat série poštovních známek připomínající setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem z loňského června. Jedna z nich ukazuje moment, kdy si lídři na summitu v Singapuru potřásli rukama, další pak podepisování společného prohlášení. Na třetím kusu v sérii se objevuje text společného prohlášení s podpisy Trumpa a Kima. Trojice známek byla podle zdroje Kjódó představena 12. června při příležitosti prvního výročí singapurského summitu a nyní je k dostání v severokorejské metropoli.

Lídři USA a KLDR se na loňském summitu dohodli, že Pchjongjang bude spolupracovat ve snaze o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Washington za to nabídl bezpečnostní záruky a možnost zrušení hospodářských sankcí a slíbil pozastavení společných vojenských manévrů s Jihokorejci.

Konkrétnější závazky se očekávaly od dalšího summitu konaného v únoru ve Vietnamu. Jednání zde však ztroskotala a skončila předčasně a bez společné deklarace. Trump se poté s Kimem setkal na konci června v demilitarizované zóně mezi Jižní a Severní Koreou, jednání o denuklearizaci nicméně od únorového summitu stagnují. Pchjongjang po něm na jaře obnovil testování balistických raket, poslední taková zkouška se uskutečnila ve čtvrtek.

Americký web Quartz uvádí, že i červnové „bleskové setkání“ v demilitarizované zóně bude v KLDR zachyceno na poštovních známkách. Druhý summit lídrů, který se konal v únoru ve Vietnamu a skončil neúspěchem, se pravděpodobně oficiální připomínky nedočká.