V Indii nejsou zvířata podřadnými bytostmi, rozhodl soud.

V Indii nejsou zvířata podřadnými bytostmi, rozhodl soud. Zdroj: Pixabay.com

Zvířata mají stejná práva jako lidé, rozhodl indický soud

Indický soud pro státy Paňdžáb  a Harijána učinil loni v červnu přelomové rozhodnutí. Zvířata jsou podle něj osoby v právním smyslu – mají stejná práva, povinnosti a závazky jako lidé. Koneckonců už v Bibli (konkrétně v knize Kazatel) stojí: „Zvířata jako lidé stejný úděl mají, jedni i druzí stejně umírají, dýchají stejně, v čem je člověk před zvířetem? K jednomu místu plynou.“

Rozhodnutí soudce Rajiva Sharmy předcházel mimo jiné případ převozu 29 krav, které cestovaly více než 600 kilometrů mezi indickými státy Uttarpradéš a Harijána. Katastrofální podmínky hraničící s týráním vyprovokovaly žalobu a následný soud. „Musíme projevit soucit se všemi živými tvory. I těmi němými. Jako společnost musíme mluvit jejich jménem. Zvířatům by nemělo být působeno žádné utrpení ani bolest. A to ani psychologická. V hinduistické mytologii je každé zvíře spojeno s Bohem. Zvířata stejně jako my dýchají a mají emoce,“ v podstatě možná nevědomě parafrázoval biblická slova soudce Sharma. Zároveň zdůraznil, že zvířata nemohou být považována za věci a majetek a mají právo na spravedlnost.

Status osoby v právním smyslu byl v minulosti udělen hindským božstvům, svatým písmům a dokonce i řekám. V roce 2017 přiznal indický soud stejná práva, jaká mají lidé, posvátným řekám Ganga a Jamuna. Inspiroval se na Novém Zélandu, kde byl stejný status přisouzen řece Whanganui, kterou uctívá původní maorské obyvatelstvo.

Od loňska tak, alespoň v části Indie, která bývá považována za jednu z nejméně vyspělých zemí, nejsou zvířata podřadnými bytostmi. Vyspělost se ale evidentně nedá měřit pouze materiálními měřítky.

Zvířata, včetně ptáků a vodních živočichů, nově zažívají „luxus“ života bez utrpení. Zákon omezuje možnost zátěže i maximální vzdálenosti, kterou je zvíře nuceno ujít. K jejich pohánění nesmějí být používány špičaté nástroje ani postroje, aby se zabránilo zraněním. Musejí mít zajištěné pohodlné místo k přespání i dostatek stravy. Pokud teplota překročí 37 stupňů, nebo naopak klesne pod 5 stupňů, nesmí být hospodářská zvířata použita na tahání povozů. Zvířata tahající vozidla na veřejných komunikacích musejí být světelně označena. Veterináři musejí ošetřit každé potulné zvíře. Soudní ortel má také sloužit jako odrazující opatření pro pytláky a společnosti, které znečišťují životní prostředí a zneužívají zvířata.

Rozsudek ale stále čeká na ratifikaci nejvyšším indickým soudem, který v minulosti zrušil rozhodnutí o tom, že řeky Ganga a Jamuna nabývají status osoby v právním smyslu.