Letadlo ruských aerolinek Aeroflot

Letadlo ruských aerolinek Aeroflot Zdroj: Profimedia

Aeroflot zastavil část letů do Prahy, z šesti úterních se uskuteční jen dva. Na letišti čekají cestující

Ruská letecká společnost Aeroflot zastavila některé lety na linkách do Prahy. Napsaly to agentury TASS a Interfax. Důvodem je podle nich rozhodnutí českých úřadů zrušit Aeroflotu povolení k letům do Česka. Nejmenovaný činitel Interfaxu uvedl, že jde o odvetné opatření české strany. V Praze se podle tohoto zdroje rozhodli omezit lety ruských společností do Česka, protože nebyli spokojení s podmínkami na transsibiřských linkách pro českého národního přepravce a s využitím pravidla parity anulovali povolení pro několik letů společností Aeroflot.

Zdroj agentury RIA Novosti sdělil, že jde o spor ohledně letů ČSA přes Rusko do Jižní Koreje. "České úřady omezení zavedly... kvůli tomu, že nemohly s ruskými leteckými úřady dosáhnout dohody o realizaci letů Českých aerolinií na trase Praha-Soul přes Sibiř," uvedl.

Podle informací na webu pražského letiště jsou dnes (v úterý) zrušeny čtyři lety Aeroflotu z Moskvy do Prahy i opačným směrem. Mluvčí Aeroflotu podle Interfaxu sdělil, že byla anulována dříve vydaná povolení k dnešním letům SU2010/2011, SU2014/2015, SU2016/2017 a SU2018/2019. Povolení zůstalo pro lety SU2012/2013 a SU2024/2025, které převezmou část cestujících zrušených letů. Další pasažéry mají přepravit jiní letečtí dopravci.

Podobnou zprávu později oznámila společnost Ural Airlines. Ta ale nakonec rozhodnutí odvolala a lety do Prahy obnovila. Interfax také napsal, že letecká společnost Poběda ruší čtvrteční let na lince Moskva-Karlovy Vary. Poběda je součástí skupiny společností patřících pod Aeroflot.

U přepážky Aeroflotu na pražském letišti jsou desítky lidí, čekají na změnu termínu letu.

Letiště Praha má podle informací mluvčího Romana Pacvoně zrušené čtyři zpáteční lety Aeroflotu mezi Prahou a Moskvou. "Situace se může změnit během dne. Žádáme cestující, aby sledovali informace o letu," řekl ČTK Pacvoň. Linka společnosti Ural Airlines do Jekatěrinburgu by měla dnes odpoledne odletět, řekl. U všech letů do Ruska jsou podle něj zrušeny jenom lety Aeroflotu.

Ruské ministerstvo dopravy v prohlášení obvinilo české letecké úřady, že omezením letů Aeroflotu porušily dohodu o leteckém spojení s Ruskem.