Josef Šťáva, majitel Diag Human.

Josef Šťáva, majitel Diag Human. Zdroj: Jiří Hadač

Kauza Diag Human: Lucemburský soud povolil Čechošvýcarovi Josefu Šťávovi exekuci účtu českého státu

Na scénu se vrací kauza Diag Human. Nejvyšší soud v Lucembursku potvrdil své předchozí rozhodnutí a znovu povolil obstavit majetek českého státu. Majitel Diag Human, Čechošvýcar Josef Šťáva tedy může provést exekuci účtů, které má český stát v lucemburských bankách. Deníku E15 potvrdil rozhodnutí zástupce firmy Jan Kalvoda.

O co jde? Spletitá kauza kolem společnosti Diag Human se táhne roky. Její prapůvod leží v roce 1992 u tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara a jeho nepříznivého výroku, kvůli kterému sešlo z obchodu s krevní plazmou, o nějž Diag usiloval. Za ušlý zisk musel stát po prohrané arbitráži v roce 1997 zaplatit Šťávově firmě náhradu škody ve výši 327 milionů korun.

Nebylo to vše. Arbitráž z roku 2008 přiznala Diagu náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun, která denně narůstá o úroky ve výši 1,3 milionu. Tyto peníze ale dosud vyplaceny nebyly.

„Neplatný rozhodčí nález proti Česku z roku 2008 se společnost Diag Human snaží v zahraničí vykonat od roku 2011. Pouze Lucembursko tento nález uznalo, zatímco soudy sedmi dalších států v Evropě a v USA prohlásily nález za neplatný a nevykonatelný,“ řekl deníku E15 ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Dočtěte si článek na webu E15, kde najdete celou kauzu přehledně zpracovanou >>>