Slovenská prezidenta Zuzana Čaputová při svém nástupnickém projevu

Slovenská prezidenta Zuzana Čaputová při svém nástupnickém projevu Zdroj: ČTK

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová přijímá gratulace ke zvolení historicky první slovenskou prezidentkou. Záda ji kryje budoucí první muž Slovenska, partner Petr Konečný
První prezidentka Slovenska - Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová pro mnohé symbolizuje naději v nové, lepší zítřky
Zuzana Čaputová
20
Fotogalerie

Slovensko má první prezidentku v historii. Zuzana Čaputová složila slib a ujala se úřadu

Nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes krátce po poledni složila ústavou předepsaný slib a ujala se nejvyšší státní funkce jako první žena v historii Slovenska. Pětačtyřicetiletá právnička, která ve vysoké politice dosud nepůsobila, je v pořadí pátou hlavou státu od vzniku Slovenska v roce 1993. Prezidentský slib složila Čaputová do rukou šéfa ústavní soudu během slavnostní schůze parlamentu v prostorách Slovenské filharmonie v centru Bratislavy.

Ceremoniálu se kromě poslanců, členů vlády, bývalých prezidentů zúčastnili diplomaté a další hosté. Stejně jako v minulosti ani tentokrát nebyli na inauguraci pozváni zahraniční státníci. Po složení slibu Čaputová převzala nejvyšší státní vyznamenání, které ji jako prezidentce náleží.

"Potřebujeme překonat propasti, které jsme ve společnosti za uplynulá léta vyhloubili, a to mezi jednotlivými skupinami a názory, které reprezentují. Postoj k jinakosti, k jiné tradici, k jiné zkušenosti a k jinému názoru umíme vyjádřit i bez toho, abychom se dotýkali svobody a důstojnosti jiných," uvedla Čaputová.

Podle nové hlavy slovenského státu se musí stát minulostí, že si instituce a lidé nedokážou poradit s korupcí a s nedotknutelností vybraných osob. "Dokázali jsme se již velmi daleko posunout v transparentnosti, ale zaostali jsme a stále zaostáváme v uplatňovaní zodpovědnosti," řekla. Příliš mnoha lidí na Slovensku oprávněně nabylo dojmu, že neplatí beze zbytku, že nikdo není tak důležitý a vlivný, aby stál nad zákonem, dodala.

"Pocit společenské nespravedlnosti zesílil a nabyl dvou podob - podoby volaní po změně a po slušnosti, ale i podoby hněvu na ́systém. Tento hněv je v mnohém oprávněný, ale pokud bychom mu jako společnost podlehli, vůbec bychom si tím nepomohli," uvedla.

Čaputová prohlásila, že chce pokračovat v nekonfrontačním stylu politiky, který prosazovala již v prezidentské kampani, kdy se vyhýbala osobním výpadům. "Budu se aktivně zajímat o nové právní normy, aby přispěly k důstojnosti života lidí, k ochraně životního prostředí a k vyvážení nezávislosti veřejné moci její zodpovědností," řekla.

V projevu Čaputová označila Evropskou unii za životní a hodnotový prostor Slovenska a NATO za obranný a bezpečnostní pilíř země. "Musíme jako země udělat všechno, co je v našich silách, aby se tento prostor a jeho opěrný pilíř uchovaly a posilovaly. Nejdůležitější globální problémy, které se nás týkají, nemůžeme vyřešit jen vlastními silami a samostatně," řekla. Vyslovila se rovněž pro zpomalení a zvrácení globální změny klimatu.

V závěru svého projevu Čaputová řekla "Děkuji" nejen ve slovenštině, ale i v jazycích národnostních menšin včetně češtiny, maďarštiny a romštiny. Stejným způsobem vyjádřila vděk občanům země již po vítězství v rozhodujícím kole březnových prezidentských voleb.