Transgender už podle WHO není porucha (ilustrační snímek)

Transgender už podle WHO není porucha (ilustrační snímek) Zdroj: ČTK

Být transgender už není porucha, WHO provedla „překvalifikaci“

Světová zdravotnická organizace (WHO) avizovala, že provádí překvalifikaci označení transgender. Tento pojem byl až dosud zařazen do kategorie behaviorálních a duševních poruch. Nově bude tedy transgender v kategorii sexuality a sexuálního zdraví.

WHO uvedla, že na základě rozsáhlé analýzy, kterou zpracovávala, provede změnu v zařazení pojmu známého jako transgender. Tak se běžně označují muži, kteří se cítí být ženami, a obráceně. Stejný pojem – transgender nebo zkráceně jen trans – se běžně používá v případech, kdy se osoba neidentifikuje (alespoň ne převážně) s jedním nebo s druhým pohlavím.

V nejnovějším „manuálu“ Světové zdravotnické organizace je popsán transgender odlišným způsobem – už nejde o poruchu, nýbrž o výrazný trvalý nesoulad mezi skutečným pohlavím a pohlavím, s nímž daná osoba lépe soudní. Dříve se v obdobné příručce pojem transgender vyskytoval v souvislosti s poruchami osobnosti. V současném výkladu je kladen důraz na odlišnost v oblasti lidské sexuality.

Přestože devět mezinárodních organizací změnu kategorizace vítá, britská novinářka Megha Meganová upozorňuje, že reálný dopad této změny je přinejmenším sporný. WHO sice změnu odůvodnila tím, že transgender osoby potřebují pomoci s odstraněním zbytečného „nálepkování“, nicméně problém spočívá v tom, že nyní definice transgenderu není přesná. Je příliš zjednodušující omezit a vměstnat do kategorie sexuálního zdraví.