Británie se připravuje na rozhodnutí o Brexitu

Británie se připravuje na rozhodnutí o Brexitu Zdroj: čtk

Brexitový pat pokračuje: Jednání vlády s opozicí končí bez dohody

Rozhovory o brexitu mezi britskou vládou a opozičními labouristy se chýlí ke konci, aniž se obě strany na něčem dohodly. Napsala to dnes na svém webu zpravodajská stanice BBC. Jednání tím ovšem ani zdaleka nekončí. Konzervativní premiérka Theresa Mayová a šéf labouristů Jeremy Corbyn se nyní zaměří na jednání o podobě testovacích hlasování v parlamentu, jejichž cílem bude najít shodu na způsobu odchodu země z Evropské unie.

Vyjednavači konzervativců se již podle BBC vzdali naděje, že se jim podaří s labouristy na něčem domluvit. „Labouristé mají obavy ohledně trvanlivosti dohody dojednané slabou premiérkou,“ uvedl redaktor BBC Nicholas Watt.

Mayová, která čelí tlaku na odchod, ve čtvrtek při jednání s výborem konzervativních poslanců slíbila, že stanoví časový plán volby nového šéfa Konzervativní strany po hlasování o brexitové dohodě v Dolní sněmovně v prvním červnovém týdnu. Bývalý ministr zahraničí a jedna z hlavních tváří kampaně za brexit Boris Johnson už oznámil, že bude kandidovat.

BBC s odvoláním na své zdroje píše, že pokud poslanci dohodu o podmínkách odchodu z EU opět neschválí, Mayová rezignuje. Zákonodárci dokument odmítli již třikrát a kvůli tomu byl dvakrát odložen termín odchodu Spojeného království z bloku. Británie měla unii opustit 29. března, ale EU jí umožnila lhůtu posunout do 31. října, aby se Mayová mohla pokusit při jednáních s labouristy prolomit brexitový pat.