Pálení čarodějnic o filipojakubské noci je stará tradice

Pálení čarodějnic o filipojakubské noci je stará tradice Zdroj: Profimedia

K oslavě filipojakubské noci patří převlékání do kostýmů čarodějnic.
K čarodějnicím neodmyslitelně patří i košťata.
K oslavě filipojakubské noci patří převlékání do kostýmů čarodějnic.
Jednotlivé obce Česka se budou předhánět v tom, kdo má vyšší hranici.
Jednotlivé obce Česka se budou předhánět v tom, kdo má vyšší hranici.
6
Fotogalerie

Čarodějnice letos sucho neochrání, zvyk zachránil déšť. Jak souvisí s keltským svátkem Beltain?

Na mnoha místech země se dnes rozhoří vatry a ohně, na nichž se budou symbolicky upalovat čarodějnice. Dávná tradice je spojena se svatojakubskou nocí připadající na poslední dubnový den, které se připisuje magická moc. I když díky dešti z posledních dnů mohli meteorologové na celém území republiky zrušit výstrahu na nebezpečí vzniku požárů, hasiči přesto nabádají účastníky dnešních ohňů k opatrnosti a dodržování pravidel požární bezpečnosti.

V Praze se koná několik velkých čarodějnických ohňů spojených s doprovodným programem, například na Ladronce, ve Žlutých lázních, na Pankráci či na Kampě. U ohňů se lidé sejdou i v dalších městech a obcích po celé republice.

Před rokem připadly čarodějnické ohně na velmi suché, teplé a navíc větrné období. Například Praha kvůli tomu rozdělávání ohňů v parcích, lesích a zahradách zakázala. Hasiči během loňského 30. dubna vyjížděli k 136 požárům, zatímco o rok dřív jich bylo 81. Dlouhodobý denní průměr je přitom 49 požárů, uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru ČT Nicole Zaoralová.

Beltain: Keltský svátek jara

Organizátoři mají podle zákona o požární ochraně povinnost dopředu nahlásit pálení ohňů na volném prostranství. I v případě, kdy pálení čarodějnic organizují samotní občané jako fyzické osoby, je doporučováno to hasičům oznámit předem, aby se předešlo zbytečným výjezdům k domnělým požárům.

Noc z 30. dubna na 1. května byla pokládána za magickou. Svátek se původně slavil zřejmě o úplňku, jenž byl nejblíže dnu, který se nacházel přesně mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Na ochranu před čarodějnicemi se na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Na stejné datum připadá keltský svátek jara Beltain.