Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: Reuters

Erdogan pohrozil napadáním výsledků místních voleb všude, kde to bude potřeba

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v noci na dnešek varoval, že jeho strana napadne výsledky nedělních místních voleb všude, kde to bude potřeba. Informovala o tom agentura Reuters. Erdogan připustil možnou prohru v boji o post istanbulského starosty, ale zdůraznil, že v největším tureckém městě jeho Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) získala mnoho jednotlivých obecních úřadů.

Erdogan řekl, že vládnoucí strana a její spojenci získali 56 procent křesel starostů, o něž se v nedělních volbách hrálo. AKP získala 45 procent hlasů, ale utrpěla několik významných porážek.

Šéf opoziční Lidové republikánské strany (CHP) Kemal Kiliçdaroglu v noci na dnešek prohlásil, že kandidáti jeho strany zvítězili mimo jiné ve všech třech největších městech Turecka, tedy v Istanbulu, v hlavním městě Ankaře a také v Izmiru.

Kandidát na istanbulského starostu Ekrem Imamoglu (CHP) dokonce řekl, že vítězství hlavní opoziční strany ve městě je "velmi jasné". Výsledek v Istanbulu byl přitom zjevně velmi těsný a vítězství si připisují AKP i CHP.

Imamoglu dnes brzy ráno tvrdil, že souboj o úřad starosty Istanbulu vyhrál o více než 29.000 hlasů a že tento náskok už není možné stáhnout. Oficiální agentura Anadolu však po sečtení 98 procent hlasů uvedla, že kandidát AKP v Istanbulu získal 48,70 procenta hlasů a Imamoglu 48,65 procenta. Opoziční kandidát agenturu kritizoval za to, že v posledních hodinách přestala výsledky aktualizovat.

Starostou Ankary se pravděpodobně stane kandidát CHP Mansur Yavaş. Po sečtení 92 procent hlasů měl zisk 50,6 procenta, o 3,4 procentního bodu více než jeho soupeř z AKP.

Místní volby jsou v době krize tureckého hospodářství považovány za test obliby autoritativního vůdce. Radnice dvou největších tureckých měst, v nichž AKP či její předchůdci vládnou již téměř čtvrt století, mají pro Erdogana velký symbolický význam.

"Od zítřejšího (dnešního) rána začneme pracovat na rozpoznání našich nedostatků a na jejich nápravě," prohlásil Erdogan podle agentury AFP v neděli před svými stoupenci v ankarském sídle AKP.