Mayová údajně čelí vzpouře ve své vládě, pondělí rozhodne o jejím konci

Britská premiérka Theresa Mayová čelí vzpouře uvnitř vlastního kabinetu, celkem 11 jeho členů žádá její odstoupení a jmenování nového přechodného šéfa vlády. Ve svém dnešním vydání to napsal britský nedělník The Sunday Times. Podle reportéra Tima Shipmana chtějí ministři nespokojení s tím, jak Mayová řídí proces vystoupení Británie z Evropské unie, premiérku konfrontovat na pondělním zasedání vlády a pohrozit rezignacemi, pokud jim neslíbí, že se svého postu vzdá. Někteří ministři ale tyto úvahy popřeli.

Svůj postup ladili podle Shipmana vzbouřenci uvnitř kabinetu v sobotu večer. Podle nich se Mayová stala pro další vyjednávání ohledně brexitu přítěží a měla by být nahrazena někým jiným. Shoda údajně panuje na tom, že by ji měl nyní ve funkci vystřídat dočasný premiér, který bude vládu řídit do doby, než si Konzervativní strana na podzim zvolí nové vedení.

Nespokojení členové vlády údajně mezi sebou už diskutují i o jméně nástupce Mayové. Shoda by podle nich umožnila, aby po její případné demisi nenastal vleklý souboj o nástupnictví, který by mohl další postup kolem brexitu ještě zkomplikovat.

Favoritem šéf úřadu vlády Lidington

Největší šance má podle The Sunday Times šéf britského úřadu vlády David Lidington, kterého podporují mimo jiné ministr obchodu Greg Clark, ministryně práce Amber Ruddová, ministr spravedlnosti David Gauke, ministr financí Philip Hammond a ministr vnitra Sajid Javid. „Prácí Davida (Lidingtona) by bylo zajistit odklad u EU, najít shodu na další politice ohledně brexitu a připravit spořádanou volbu nového lídra,“ citoval nedělník zdroj z britské vlády. Lidington získává podporu mimo jiné i tím, že dal údajně předem najevo, že se volby nového předsedy Konzervativní strany jako jeden z kandidátů nehodlá zúčastnit. Kromě Lidingtona se jako o možných nástupcích Mayové hovoří i o ministru zahraničí Jeremym Huntovi či Goveovi.

Jiní ministři ale krizi ve vládě popírají. „Nemyslím si, že je tomu tak. Není to o premiérce. Výměna premiérů by nám nepomohla," řekl ministr financí Philip Hammond serveru Sky News. "Hovořit o výměně hráčů, kteří jsou na hřišti, je v tuto chvíli, upřímně řečeno, zbytečný přepych," dodal. Popřel také spekulace, že by si údajně přál, aby Mayovou vystřídal jako dočasný premiér její fakticky zástupce Lidington. Ten podle agentury Reuters prohlásil, že nemá ambici vystřídat Mayovou, ani čas na to, aby proti své premiérce politikařil. Ministr životního prostředí Michael Gove podle Reuters řekl, že premiérka má jeho plnou podporu, a doplnil, že nastal čas, aby se „chladné hlavy“ soustředily na to, aby parlament konečně schválil premiérčinu brexitovou dohodu. „Nemyslím si, že je čas na výměnu kapitána,“ řekl Gove s tím, že premiérčina dohoda respektuje výsledky referenda.

Premiérka Mayová získala ve čtvrtek v Bruselu na summitu EU odklad brexitu přinejmenším do 12. dubna, není však jisté, zda v příštích dnech přesvědčí poslance k podpoře hotové dohody s EU, kterou předtím už dvakrát odmítli. V opačném případě hrozí Británii neřízený brexit.