Majitel Facebooku Mark Zuckerberg chystá změny.

Majitel Facebooku Mark Zuckerberg chystá změny. Zdroj: Facebook

Facebook skladoval hesla k půl miliardě profilů bez šifrování. Přístup k datům měly tisíce lidí

Několik zahraničních serverů se zaměřením na informační technologie včera uveřejnilo informaci, že hesla ke stovkám milionů facebookových účtů byla v rámci firmy dostupná bez jakéhokoliv šifrování. K profilům tak mělo teoreticky přístup více než dvacet tisíc zaměstnanců kalifornské korporace.

Uživatelská hesla jsou obvykle šifrována pomocí takzvaného hashingu. Série bezpečnostních pochybení ale vedla k tomu, že firma hesla skladovala formou prostých, nezakódovaných textových dokumentů. Na kauzu první upozornil server Krebs on security, který se zaměřuje na digitální bezpečnost. Podle serveru byly nezašifrované údaje ukládány od roku 2012. Problém se týkal minimálně dvou set milionů, ale reálně až půl miliardy profilů.

Facebook problém přiznal ve včerejším oficiálním vyjádření. Podle viceprezidenta Pedra Canahuatiho firma bezpečnostní riziko identifikovala již v lednu tohoto roku a vyřešila jej. Jakého množství profilů se absence šifrování týkala však Facebook nepotvrdil. Korporace se s skandály kolem zabezpečení soukromí uživatelů potýká již delší dobu. V říjnu 2018 se hackerům podařilo úspěšně napadnout na 29 milionů profilů, minulé jaro se šéf firmy Mark Zuckerberg musel dostavit na slyšení před Kongresem Spojených států. Kongresmani a senátoři se Zuckerberga ptali především právě na to, jak Facebook chrání osobní data uživatelů.