Nizozemsko truchlí za mrtvé po střelbě v tramvaji. Kromě střelce původem z Turecka zadržela policie i další osoby

Nizozemsko truchlí za mrtvé po střelbě v tramvaji. Kromě střelce původem z Turecka zadržela policie i další osoby Zdroj: Profimedia

Utrecht: Nizozemská policie zadržela kvůli střelbě v tramvaji už třetího člověka

Nizozemská policie v souvislosti s pondělní střelbou v Utrechtu zadržela třetí osobu. Dnes to podle agentury AP oznámila prokuratura. Starosta města Jan van Zanen ale následně uvedl, že ve vazbě zůstal jen muž, kterého policie považuje za útočníka, a zbylé dva zadržené úřady propustily. Incident, který mohl být terorismem, ale i zločinem z vášně, si vyžádal tři mrtvé a pět zraněných. V zemi dnes byly k uctění památky obětí staženy vlajky na půl žerdi.

Spolu se sedmatřicetiletým Turkem Gökmenem Tanisem, který je považován za střelce, policie zadržela další dva muže. Jejich vztah k Tanisovi neupřesnila. Podle van Zanena nemají oba muži na útoku žádný podíl, proto byli propuštěni. Policejní mluvčí nicméně propuštění dvojice nepotvrdil, dodala DPA.

O motivu činu dnes policie žádné nové informace neuvedla. Terčem útoku byla podle svědků žena, kterou střelec znal. Následně napadl i ty, kteří se jí snažili pomoci.

Na budovách vlády, místních úřadů a také nizozemských diplomatických misích v zahraničí jsou dnes vlajky staženy na půl žerdi. Královská zástava byla na znamení smutku doplněna černou stuhou.

Památku obětí si připomínají i obyvatelé Utrechtu, kteří na místo střelby kladou květiny. Pietu připravilo i jedno z městských gymnázií, neboť mezi oběťmi je i otec dvou studentů.