Téměř polovina obyvatele Severní Korey trpí hlady. Vláda žádá o pomoc OSN

Téměř polovina obyvatele Severní Korey trpí hlady. Vláda žádá o pomoc OSN Zdroj: profimedia

Kim Čong-un obklopen příslušnicemi "jednotky rozkoše"
Sjezd dělnické strany KLDR v roce 1980
Maratonu v Pchjongjangu se účastnili i bežci z Česka
Kim Jong Un
Ri Sol-ču se po boku Kim Čong-una objevuje od roku 2012, moc se toho o ní ovšem neví.
17
Fotogalerie

Severní Korea žádá OSN o potravinovou pomoc, hladoví téměř polovina obyvatel

Severokorejský režim požádal mezinárodní humanitární organizace o potravinovou pomoc, jejíž nutnost vyvolala údajně nepřízeň počasí a mezinárodní sankce. Oznámil to ve čtvrtek v New Yorku mluvčí OSN Stéphane Dujarric. Izolovanému komunistickému režimu podle něj chybí 1,4 milionu tun potravin, hlavně rýže, pšenice, brambor a sojových bobů.

Údaje o potravinové nouzi Severní Korea poskytla OSN. Severokorejská mise v prohlášení zdůvodnila potravinovou nouzi vysokými teplotami, suchem, záplavami a sankcemi. Příděly potravin prý režim musel snížit na téměř polovinu z 550 gramů na 300 gramů na osobu a den. Podle odhadů OSN hladoví 41 procent obyvatel KLDR.

Světová organizace "vyjádřila a bude nadále vyjadřovat znepokojení nad zhoršující se situací ve sféře severokorejské potravinové bezpečnosti," řekl mluvčí. OSN je s Pchjongjangem ve styku "na různých úrovních" a přesvědčuje tamní vládu, aby "pochopila dopad (nedostatku potravin) na nejohroženější část obyvatel a neprodleně humanitární situaci napravila," konstatoval Dujarric.

Severní Korea je dlouhodobě vystavena mezinárodním sankcím včetně sankcí vyhlášených OSN. Vyvolaly je opakující se zkoušky jaderných a raketových zbraní, jimiž režim rozšiřuje svůj arzenál. Loni v létě se severokorejský vůdce Kim Čong-un zavázal k denuklearizaci, nicméně konkrétní kroky podle západních médií KLDR v tomto směru nepodnikla.