Někteří čeští obchodníci přestali polské hovězí nakupovat - ilustrační snímek

Někteří čeští obchodníci přestali polské hovězí nakupovat - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

V Česku začala platit mimořádná opatření kvůli polskému hovězímu

V Česku dnes začala platit mimořádná veterinární opatření pro dovoz polského hovězího masa. Příjemci ho musí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely. Žádnou zásilku nesmějí uvést na trh dříve, než dostanou vyhovující výsledky. Někteří obchodníci přestávají hovězí v Polsku nakupovat. Podle polského ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského se problémy s polským jídlem zveličují. Pohrozil také možností důkladných kontrol českého piva dováženého do Polska.

"Povinné vyšetřování všech zásilek polského hovězího masa výrazně omezí riziko, že se na český trh dostane zdravotně závadné maso z této země," uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Ve středu veterináři zjistili, že zhruba v 700 kilogramech masa z Polska byly bakterie salmonely.

Česká policie začala už od středy více kontrolovat kamiony dovážející z Polska zboží "podléhající rychlé zkáze". Součinnost veterinární správě poskytují také celníci. Kontroly budou pokračovat do odvolání.

Řetězec Makro přestal odebírat hovězí maso z Polska. Firma Animalco z holdingu Agrofert, která kontaminované maso dovezla, přerušila spolupráci se svým polským dodavatelem a čeká na výsledky kontrolních testů. Nevylučuje přitom to, že spolupráci s polským partnerem zcela ukončí.

Ze zhruba 700 kilogramů masa se salmonelou se ho zpracovalo nebo se dále dohledává 133 kilogramů. Zhruba polovina tohoto množství se ho snědla na gymnáziu v Kroměříži. Snědené maso vždy předem prošlo tepelnou úpravou, riziko nákazy je podle Státní veterinární správy minimální.

Ardanowski dnes v rozhovoru pro Radio Wnet prohlásil, že každá záminka je dobrá k obvinění Polska, že má odporné potraviny. Podle něj věc zveličují ty země, které v produkci potravin nestačí na polskou konkurenci. Pohrozil možností kontroly českého piva dováženého do Polska.

Předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal považuje polská vyjádření ohledně případných kontrol českého piva za překvapivá, reálné dopady ale neočekává. Podle něj s českým pivem nikdy problémy nebyly.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) se k polské hrozbě postavil ironicky. "Zkontroloval jsem kvalitu českého piva: teplotu, trvanlivost a obsah sladu. Vše v pořádku," uvedl na twitteru u fotografie s pivem z pivovaru Budějovický Budvar. Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) označil vyjádření o kontrole piva za zoufalé, podle něj se problémy s českým pivem nikdy neobjevily. Od polského ministra by očekával racionálnější reakci.

Poslankyně ODS Veronika Vrecionová vyzvala Agrofert k přijetí odpovědnosti za případná polská odvetná opatření. "Pokud Polsko opravdu přistoupí k odvetným opatřením a začne kontrolovat české produkty vyvážené do Polska, měl by případné zvýšené náklady a ztráty vývozců nést holding Agrofert, který dovážel salmonelou zasažené polské hovězí do ČR a ohrožoval tak české zákazníky. Každý musí nést zodpovědnost za své činy. I holding patřící do svěřenského fondu českého premiéra," uvedla.