Královna Alžběty a princ Filip mají na brexit připravený scénář jako za války

Královna Alžběty a princ Filip mají na brexit připravený scénář jako za války Zdroj: The Royal Family

Evakuace britské královny? Kvůli brexitu se oprašují krizové scénáře z dob studené války

V nedělních vydáních britských novin se objevily zvěsti o oprašování scénářů evakuace královské rodiny z dob studené války. Windsorové se tak již poněkolikáté dostali mezi mlýnské kameny dvou znepřátelených táborů, které v posledních měsících bojují o patent na řešení brexitu nejen na půdě parlamentu, ale také v médiích. Minulý měsíc královna vystoupila před občany s apelem, aby vzali rozum do hrsti a jednali pragmaticky. Zastánci tvrdého brexitu královnin výrok označují za propagandu Downing Streetu.

V neděli Times a Daily Mail přinesly informace o tom, že se v zákulisí brexitových příprav vytahují ze skříně plány na evakuaci královské rodiny, k níž by se přistoupilo v případě, že by Londýn zachvátily po odchodu Británie z EU bez dohody brutální nepokoje. Nejčernější scénáře kalkulují s akutním nedostatkem potravin a léků.

Podle některých detektivka

Konzervativní poslanec a zastánce tvrdého brexitu Jacob Rees-Mogg se k zvěstem vyjádřil posměšně. Odsoudil jak samotný fakt, že vláda investuje peníze a čas do příprav na (podle něj) absurdní a nerealistickou situaci, tak bondovkou zavánějící spekulace o útěcích do zahraničí.

Rees-Mogg dlouhodobě hlásá, že otočit se k EU zády okamžitě a bez prosíku o budoucí výhody by byla pro Británii ta nejlepší možnost. Tento názor s ním nicméně nesdílí ani premiérka Mayová, ani většina voličů, kteří buď hlasovali v referendu v roce 2016 pro setrvání Británie v EU, nebo si vysnili civilizovaný a pro obě strany výhodný rozvod.

Královna není proti

Rees-Mogg nyní dokonce vyzval Alžbětu II., aby silou své autority a prostřednictvím prerogativ, jimiž jako panovnice disponuje, Mayové zatrhla vyloučit Moggův oblíbený tvrdý brexit.

Nic podobného se však nekonalo. Královna se naopak vyjádřila ke konfliktu smířlivě. Je proto logické, že přilévání oleje do ohně zprávami o evakuování Brity zbožňované královské rodiny se poslanci nelíbí. A jak vlastně plán z doby studené války, na němž by se nyní v případě krizové situace stavělo, vypadal?

Evakuační plán

Vypracován byl v roce 1963 po karibské krizi. V případě vypuknutí války měli být členové královské rodiny přesunuti na několik venkovských sídel mimo Londýn. Případná hrozba jaderné války pak měla Alžbětu II. s rodinou poslat do plovoucího bunkru napojeného na jachtu Britannia.

O více než půl století později by Windsorové v případě bezprostředního ohrožení jejich bezpečnosti s největší pravděpodobností odjeli do některé ze zemí Commonwealthu. Evropská unie je vzhledem k povaze současných sporů spíše nepravděpodobná. Odhaduje se, že ani Gibraltar by nepřipadal v úvahu. Jeho status je taktéž považován za křehký.