Brexit se nenávratně blíží, s dohodou jsou stále problémy

Brexit se nenávratně blíží, s dohodou jsou stále problémy Zdroj: ČTK

Británie zvažuje zrušení volného pohybu občanů EU, po třech měsících budou třeba drahá víza

Británie v případě tvrdého brexitu okamžitě ukončí volný pohyb osob pro občany EU. Pro delší než tříměsíční pobyt na ostrovech bude od nich požadovat víza. Kromě zemí EU se toto opatření bude týkat také Norska, Islandu, Lichtenštejnska a Švýcarska. Plán zveřejnilo britské ministerstvo vnitra.

Pro přechodné období budou občané těchto zemí spolu se svými rodinnými příslušníky moci jezdit do Spojeného království na návštěvy a za účelem studia nebo práce ve stejném režimu jako dosud. Pro pobyty delší než tři měsíce si však občané těchto států už budou muset zažádat o přechodný pobyt. V případě, že budou chtít v Británii zůstat déle než tři roky, budou muset podat žádost již podle nového imigračního systému, který bude spuštěn v roce 2021 a který bude založen na odborné kvalifikaci. Aby vláda zabránila zmatku, zavede časově omezené opatření a zajistí občanům EU přijíždějícím po 29. březnu dočasné povolení k pobytu.

Kdo bude chtít zůstat déle než tři měsíce, bude si muset za poplatek vyřídit povolení k dočasnému pobytu a obstát v bezpečnostní prověrce, při níž se bude zjišťovat kriminální minulost. Toto povolení bude mít nejdéle tříletou platnost a ti, kdo budou chtít zůstat nadále, budou muset splňovat podmínky imigračního zákona. Ministerstvo vnitra nezveřejnilo výši poplatků za nové doklady, ale list Financial Times uvádí, že cena podobných dokumentů se nyní pohybuje mezi 500 a 600 librami (asi 14.000 - 17.000 korun). Tato opatření by se neměla vztahovat na ty občany EU, kteří už v Británii žijí.

V případě schválení dohody o brexitu by mohli všichni občané EU, kteří by do Británie přijeli do prosince 2020, požádat o přechodný pobyt a po pěti letech tohoto pobytu by pak měli právo zůstat v Británii trvale.