Květiny rudých šál pod Vítězným obloukem

Květiny rudých šál pod Vítězným obloukem Zdroj: Facebook

36 tisíc rudých šál
Jsem rudá vesta. Obrana občanských svobod
Plakát k pochodu 27. ledna
Plakát k pochodu 27. ledna
"Nesahej mi na mou republiku!"
7
Fotogalerie

Na žluté vesty se chystají rudé šály. Bitva šatníků už brzy ve francouzských ulicích

Už jste dlouho neslyšeli o žlutých vestách? Nemyslete si, že Francouzi snad zahálí, téma pouličních bojůvek je stále živé. V posledních dnech roste ve francouzských regionech nové hnutí: Rudé šály/šátky. Nové uskupení vyrazí do ulic 27. ledna.

Mnozí z nich stojí za prezidentem Macronem, rozčilují je „žlutovestáři“ a nechtějí další násilí: to jsou rudé šály, které mají v současnosti asi 35 až 40 tisíc příznivců. S „Pochodem za republiku“ přišel inženýr z Toulouse, který nejprve začátkem prosince založil facebookovou stránku Žluté vesty, už to stačilo. Pekař z Bretaně, duchovní otec rudých šál, mu navrhl jejich iniciativy spojit. Tak se sjednotili odpůrci pouličních násilností z opačných koutů Francie.

„Protivestové“ akce začaly už začátkem prosince, kdy jeden ze zakladatelů rudých šál v regionu okolo města Avignon vyzval, aby lidé pokládali bílé květiny na symbolická místa, zejména pod Vítězný oblouk. „Hrobka neznámého vojína (pod Vítězným obloukem) byla zneuctěna. To mnohé Francouze šokovalo,“ vysvětlil iniciátor.

Popelnice na vesty

Zakladatelé rudých šál vysvětlují, že nejsou proti žlutým vestám jako takovým, ale proti těm, kteří se radikalizovali. Ale ani hnutí rudých šál nezůstalo jednotné, někteří se jali žluté vesty ve velkém urážet. Na Facebooku kolují různé zesměšňující obrázky s nápisy jako „Do popelnice se žlutým víkem házejte pouze žluté vesty“.

„Požadavky žlutých vest jsou obhajitelné, taky bych mohl jít protestovat proti zdražení pohonných hmot. Ale když vidím, kam se to stočilo, začíná to být nebezpečné. Do hnutí vstoupili jak pravicoví tak levicoví extremisté. My respektujeme demokracii. Tohle už se mění v puč,“ říká mladý organizátor z Bretaně, třiadvacetiletý Théo Poulard.

Rudé šály vyrazí 27. ledna z pařížského náměstí Republiky na náměstí Bastille, což jsou necelé dva kilometry. Účast na Facebooku zatím potvrdilo asi 8 tisíc lidí, ale oba organizátoři doufají, že se pochod ještě rozroste. Kritici plánovaného defilé se samozřejmě obávají toho, že do ulic opět vtrhnou i žluté vesty a dojde k násilnostem.