Muhammad Ramzan Sialvi byl v roce 2016 vyfotografován, jak líbá tělo popraveného pákistánského islámského extremisty Mumtaze Qadriho, vraha guvernéra Pandžabu Salmaana Taseera. Podle islamistů se Taseer provinil a zasloužil si smrt za obhajování Asie Bibiové.

Muhammad Ramzan Sialvi byl v roce 2016 vyfotografován, jak líbá tělo popraveného pákistánského islámského extremisty Mumtaze Qadriho, vraha guvernéra Pandžabu Salmaana Taseera. Podle islamistů se Taseer provinil a zasloužil si smrt za obhajování Asie Bibiové. Zdroj: Facebook

Britská média: V Pákistánu odsouzené křesťance jsme odmítli azyl, islamisté schvalující její oběšení sem jezdí

Koncem října osvobodil pákistánský soud křesťanku Asiyu Noreenovou (světově proslavenou pod jménem Asia Bibiová) obviněnou z urážky zakladatele islámu Mohameda, za což jí hrozil trest smrti. Když se projednávala v britské vládě možnost, že by Asia Bibiová získala azyl ve Velké Británii, byla údajně taková možnost odmítnuta. Přitom islámští extremisté interesovaní v kauze Asie Bibiové naopak do Velké Británie jezdí propagovat své myšlenky v klidu za tolerantního přístupu úřadu.

Podle bulvárního deníku Daily Mail (s odvoláním na tajné vládní zdroje) byla možnost azylu pro Asii Bibiová a její rodinu odmítnuta na přímou intervenci britské premiérky; ta toto obvinění při parlamentních interpelacích odmítla jako nepravdivé. Ovšem i představitel pákistánských křesťanů žijících ve Velké Británii Wilson Chowdhry obvinil britské úřady z odmítnutí poskytnutí azylu ze strachu z násilné reakce pákistánských muslimů žijících ve Velké Británii, píše britský deník The Telegraph.

V souvislosti s případem Asie Bibiové ovšem upozornily britské bulvární noviny The Sun na skutečnost, že mešita Jamia Islamia Ghousia Trust v britském městě Luton si pozvala podporovatele vraha umírněného muslima, který usiloval o osvobození Asie Bibiové. Jde o Muhammada Ramzana Sialviho, který byl v roce 2016 vyfotografován, jak líbá tělo popraveného pákistánského islámského extremisty Mumtaze Qadriho, vraha guvernéra Pandžabu Salmaana Taseera. Podle islamistů se Taseer provinil a zasloužil si smrt za obhajování Asie Bibiové.

Hrozí radikalizace britských muslimů?

Sialvi navštívil mešitu v Lutonu koncem listopadu minulého roku a byl veřejně deklarován jako speciální host pátečního kázání (povinné kázání pro věřící muslimy). I muslimská komunita v Norsku si Sialviho pozvala jako znalce islámu, aby v islámském náboženství vzdělával její členy.

Mešita si také pozvala dalšího pákistánského muslimského duchovního hájícího potrestání Asie Bibiové. Jde o Hamida Saeeda Kazmiho, který veřejně protestoval proti jejímu propuštění, protože se ve věci údajných urážek zakladatele islámu Mohameda nesmí dělat kompromisy.

Proti skutečnosti, že britské úřady umožnily příjezd těchto islámských extremistů do Velké Británie, se ostře vymezili představitelé think-tanku Quilliam Foundation, který bojuje proti radikalizaci britské muslimské komunity, a protestovali proti němu i další aktivisté bojující proti islámskému extremismu.