Nový robot vám přiveze dokumenty, dárek či ranní kávu

Nový robot vám přiveze dokumenty, dárek či ranní kávu Zdroj: Segway Robotics

Nový robot vám přiveze dokumenty, dárek či ranní kávu
Nový robot vám přiveze dokumenty, dárek či ranní kávu
Nový robot vám přiveze dokumenty, dárek či ranní kávu
3
Fotogalerie

Revoluce v doručování malých zásilek: Segway představil robota, který je přiveze sám

Potřebujete poslat v budově, kde pracujete, malý balíček, dokumenty nebo třeba jen pizzu, kterou právě přivezli? V blízké budoucnosti nebudete muset nikam chodit, doručí je za vás například robot „Loomo Delivery“, který představila společnost Segway Robotics. Při jedné cestě zvládne nový technologický pomocník přepravit 50 kilogramů a bez problémů trefí tam, kam ho pošlete.

Robota, který vypadá jako menší kancelářská skříňka, představuje společnost Segway Robotics na veletrhu CES v americkém Las Vegas, což je největší světová událost svého druhu v oblasti spotřební elektroniky a IT. Veletrh se letos koná od 8. do 11. ledna.

Vyměnitelné kontejnery robota umožní přepravu různě velkých zásilek. Přístroj je připojen k wifi nebo síti 4G, má navigační systém a v reálném čase lze sledovat, kde se právě pohybuje. Dokáže se vyhýbat překážkám, rozezná předměty na své cestě s přesností na centimetr a zdolá i menší převýšení. Vydrží nepřetržitě pracovat 8 hodin, pak spustí automatickou nabíjecí stanici. Tyto roboty tak vlastně vydrží pracovat bez jakékoli dovolené pořád.

S využitím se počítá především v kancelářských budovách, na letištích, v nákupních střediscích a dalších podobných prostorech, které jsou rozlehlé. Do budoucnosti ale odborníci plánují, že podobná zařízení budou brázdit i města a autonomně doručovat zásilky. Výhoda? Přijedou podle toho, jak je naprogramujete.