Lubomír Kostelka už pracuje jen pro děti jako moderátor pořadu Kouzelná školka.

Lubomír Kostelka už pracuje jen pro děti jako moderátor pořadu Kouzelná školka. Zdroj: Česká televize

2010 Jako děda Lubin z Kouzelné školky.
1980 S Vladimírem Menšíkem ve filmu Lásky mezi kapkami deště.
Lubomír Kostelka
Herec Lubomír Kostelka
Lubomír Kostelka
6
Fotogalerie

Zemřel Lubomír Kostelka. Hrál v seriálech Bylo nás pět či Ranč U Zelené sedmy a v desítkách filmů

Když před rokem a půl slavil své devadesátiny, překypoval energií a vitalitou, byť si na zdravotní problémy postěžoval. Třeba na to, že oslepl na jedno oko nebo že si zlomil nohu v krčku. Nakonec herce Lubomíra Kostelku, populárního dědu Lubina z Kouzelné školky, nečekaně zradilo srdce. Zemřel ve středu v dopoledních hodinách. Bylo mu 91 let.

Na poplach jeho syn Martin bil už v pondělí večer. „Táta se nachází v kritickém stavu v nemocnici v Motole na koronární jednotce po náhlé srdeční příhodě. Prosíme jeho přátele a příznivce, aby mu v této těžké chvíli drželi všechny palce, aby i tuto chvíli s vaší pomocí těžkou situaci překonal,“ řekl v pondělí Blesku s tím, že i přes všechnu snahu Kostelkovi lékaři dávají několik hodin či dní života. Vše totiž zkomplikoval oboustranný zápal plic. Svůj zhoršující se stav naštěstí herec už nevnímal. 

Kostelka patřil k nejobsazovanějším českým hercům 20. století, byť se jednalo většinou o role drobné a epizodní. S oblibou jej obsazoval třeba Václav Vorlíček, nechyběl snad v žádném jeho filmu. Hlavní roli měl Kostelka jen jednu – v dramatu Pavla Juráčka Případ pro začínajícího kata – a byl na ni jaksepatří hrdý. Pro děti však byl řadu let zejména dědečkem Lubinem v Kouzelné školce, výrazná byla i jeho role v seriálu Ranč U zelené sedmy.

O smrti herce jako první informoval deník Blesk >>>