Video placeholde
Novináři sledovali přistání sondy InSight na Marsu (26. 11. 2018)
Sonda InSight: Co bude dělat na Marsu?
Rover Mars 2020 dopraví na planetu i malý dron
Sonda InSight během testů
Sonda ze Země odstartovala v květnu 2018
17
Fotogalerie

NASA slaví. Unikátní sonda InSight přistála na Marsu, úspěšně rozvinula solární panely a poslala fotku

Americká sonda InSight, která je vůbec prvním aparátem určeným k seizmickému průzkumu Marsu, v pondělí po více než půlročním letu úspěšně přistála na rudé planetě. Sonda navíc úspěšně rozvinula solární panely, bez kterých by neměla dostatek energie na rozsáhlý průzkum rudé planety.

Zprávy odeslané Mars Odyssey ukazují, že solární panely sondy InSight se otevřely a nabíjejí baterie. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné na twitteru amerického Národní úřadu pro letectví a vesmír (NASA). InSight je vůbec prvním aparátem určeným k seizmickému průzkumu Marsu a v pondělí po více než půlročním letu úspěšně přistála na rudé planetě. 

Informace o otevření solárních panelů přišla sedm hodin po přistání, uvedla NASA. Správné rozevření panelů je důležité pro zásobování sondy elektrickou energií. Pondělní přistání patřilo k nejnáročnějším částem mise. Manévr trval šest a půl minuty a sonda během této doby vstoupila do řídké marsovské atmosféry s rychlostí 19800 kilometrů v hodině a postupně s pomocí tepelného štítu, padáku a přistávacích trysek zpomalila na osm kilometrů v hodině.

InSight podle plánu dosedl na severní polokouli na planině Elysium v blízkosti rovníku.

40procentní naděje

Americký viceprezident Mike Pence již na twitteru pogratuloval NASA, výrobci sondy Lockheed Martin a všem ostatním, kteří se na misi podílejí. "Je to po osmé, co USA přistály na Marsu, a první mise, kdy budou zkoumány hlubiny. Neuvěřitelný milník," napsal Pence.

Žádné jiné zemi se dosud nepodařilo na povrch Marsu dopravit aparát, který by následně řádně fungoval. Výjimkou byla sovětská sonda Mars 3, která v prosinci 1971 sice na rudé planetě přistála, ale letové středisko s ní kontakt ztratilo po několika vteřinách. USA zaznamenaly jediný neúspěch, poznamenala agentura AP. Ze statistik vyplývá, že naděje na úspěšné dopravení robotické sondy na povrch je čtyřicetiprocentní.

Úkolem InSightu je měřit tepelný tok v planetární kůře či zaznamenávat marsotřesení, pokud existuje. Na palubě je také radiolokátor pro měření odchylek v rotaci Marsu, což vědcům pomůže zjistit podrobnosti o planetárním jádře. Odborníci si také slibují, že aparát potvrdí přítomnost tekoucí vody pod povrchem planety. Pátrat po stopách dávného či současného života ale InSight nebude.